Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Σπανουδάκης:Ο νέος Μέσι είναι Ελληνας! (Τι έγραφαν για τον Σπανουδάκη το 2011)

Είναι μόλις δώδεκα χρονών και ήδη έχει καταφέρει να κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει με το ταλέντο του. Ο Γιώργος Σπανουδάκης ανήκει στις ακαδημίες της μεγάλης Μπαρτσελόνα και, αν συνεχίσει έτσι, θα αφήσει εποχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Το περιοδικό TOP SCORER δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του και παρουσιάζει όλα όσα μας είπε ο Έλληνας Μέσι! Διαβάστε τη συνέντευξή του στον Στέλιο Κούλη, για πρώτη φορά το παιδί-θαύμα μιλά σε ελληνικό μέσο!

Ο Γιώργος Σπανουδάκης είδε το φως πριν από δώδεκα και κάτι χρόνια στη Θεσσαλονίκη και μόλις δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη γερμανική πόλη Χάσλοκ. Σε ηλικία έξι ετών γράφτηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας για να μάθει τα μυστικά της μπάλας και μόλις την επόμενη χρονιά ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, τον πήγε στην ομάδα Όπελ Ρουσενχάιμ. Ο Σπανουδάκης έδειξε αμέσως πόσο μεγάλο ταλέντο διαθέτει και το 2006 η Μάιντς εκδήλωσε ενδιαφέρον, με την Άιντραχτ όμως να είναι τελικά αυτή που τον έκανε δικό της, σε μια περίοδο μάλιστα που δοκίμαζε εκατό περίπου παιδιά από όλο τον κόσμο!

Η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο πολύ πίστευαν οι άνθρωποι της γερμανικής ομάδας στις δυνατότητες του Σπανουδάκη είναι ότι του έδωσαν τη φανέλα με το 10 και δικαιώθηκαν βλέποντας το αστεράκι από την Ελλάδα να βάζει 132 γκολ στην πρώτη του σεζόν στη Φρανκφούρτη!

Στα τρία χρόνια που ο Έλληνας μέσος έπαιξε στην Άιντραχτ πέτυχε πάνω από 250 γκολ και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν το επόμενο βήμα στην καριέρα του έγινε πραγματικό σίριαλ, με κάποιες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες να δίνουν μάχη για να τον αποκτήσουν! Στις αρχές του χρόνου έφτασε φαξ από την Μπενφίκα, που ζητούσε άδεια να τον δοκιμάσει για πέντε μέρες, όπως κι έγινε. Για την ακρίβεια, όχι μόνο τον δοκίμασε, αλλά διοργάνωσε και γεύμα με την πρώτη ομάδα προς τιμή του!

Ο πατέρας του Σπανουδάκη ήταν έτοιμος να πει το μεγάλο «ναι», αλλά κάπου εκεί ήρθαν προτάσεις για δοκιμή από Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Χοφενχάιμ, Λεβερκούζεν και Βέρντερ Βρέμης. Ένα βήμα μπροστά έκανε η Μπαρτσελόνα, που κόντρα στη συνηθισμένη πρακτική της να τσεκάρει ταλαντούχους πιτσιρικάδες σε τουρνουά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έστειλε πρόσκληση προσωπικά στο Σπανουδάκη έχοντας καταλάβει ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η πρόκληση ήταν τεράστια και ο «JoGo» δεν μπορούσε να αρνηθεί και σε ένα μόλις χρόνο έχει καταφέρει να αποκαλείται «νέος Μέσι» από το διεθνή τύπο. Όπως και να ’χει, ο Γιώργος Σπανουδάκης ζει το όνειρό του και δε θα επιτρέψει σε κανέναν να τον ξυπνήσει!

Σε ποια θέση σου αρέσει να αγωνίζεσαι και ποιο είναι το καλό σου πόδι;

Μπορώ να παίξω σε πολλές θέσεις, αλλά κέντρο και αριστερά μού αρέσουν πιο πολύ. Το αριστερό πόδι είναι το καλό μου, αλλά χρησιμοποιώ με την ίδια άνεση και το δεξί.

Ποια είναι τα καλά στοιχεία στο παιχνίδι σου και σε ποια χρειάζεσαι βελτίωση;

Για τα καλά δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω. Προτιμώ να το πουν άλλοι. Εκεί που χρειάζομαι σίγουρα βελτίωση είναι στη φυσική κατάσταση.

Η Μπαρτσελόνα δε συνηθίζει να στέλνει προσκλήσεις για δοκιμή, όπως έκανε στην περίπτωσή σου. Πώς ένιωσες όταν έμαθες για το ενδιαφέρον της καλύτερης ομάδας στον κόσμο;

Σίγουρα, χάρηκα πολύ, αλλά ταυτόχρονα ήξερα ότι δε θα είναι εύκολα τα πράγματα. Δουλεύω πολύ και θα συνεχίσω να το κάνω το ίδιο σκληρά.

Πώς ακριβώς λέγεται η ομάδα που παίζεις; Υπάρχει πρωτάθλημα στις δικές σας ηλικίες ή συμμετέχετε μόνο σε τουρνουά χωρίς βαθμολογία;

Το πλήρες όνομα είναι Barcelona Infantil B΄. Παίζουμε σε πρωτάθλημα, αλλά συμμετέχουμε και σε σημαντικά τουρνουά.

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φίλαθλοι τώρα που ξέρουν ότι παίζεις στην Μπαρτσελόνα;

Δεν έχω λόγια να το περιγράψω! Μου φέρονται με τον καλύτερο τρόπο, μου λένε πολύ καλά λόγια και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη.

Πες μας το καθημερινό σου πρόγραμμα και τι είναι τελικά αυτή η «La Masia»;

Έχω τέσσερις φορές την εβδομάδα προπόνηση και κάθε Σάββατο παίζουμε αγώνα ή συμμετέχουμε σε τουρνουά. Στη La Masia είμαστε περίπου σαράντα παιδιά, ηλικίας 12-18, που έχουμε πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα συν τα παιδιά της ομάδας μπάσκετ.

Ποιο είναι τα όνειρό σου σε ποδοσφαιρικό επίπεδο; Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;

Το βασικό σε πρώτη φάση είναι να γίνω επαγγελματίας. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει σε λίγα χρόνια γιατί στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και η τύχη. Πάνω απ’ όλα, θέλω να είμαι υγιής και βλέπουμε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο σου φαίνεται να φτάσεις κάποια στιγμή να παίξεις στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα;

Αυτήν τη στιγμή δεν το σκέφτομαι καθόλου. Για να το καταφέρω, πρέπει να δουλέψω σκληρά και να έχω υπομονή. Προς το παρόν τα πάω πολύ καλά, είμαι μικρός ακόμα και υπάρχουν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρω να παίξω στην πρώτη ομάδα.

Έχεις συναντήσει κάποιο από τα αστέρια της πρώτης ομάδας; Τι εντύπωση σου άφησε η γνωριμία μαζί τους;

Έχω μιλήσει με τους Ινιέστα, Μπόγιαν, Πικέ. Είναι όλοι τους απίστευτοι και μας βοηθάνε!

Τι σημαίνει για σένα ότι τόσο στην Άιντραχτ όσο και στην Μπαρτσελόνα σου έδωσαν τη φανέλα με το 10;

Δεν παίζει ρόλο το νούμερο της φανέλας σε αυτές τις ηλικίες και ούτε δίνω ιδιαίτερη βάση στο γεγονός ότι φοράω το 10. Δείχνει καθαρά τη θέση που παίζεις.

Ήδη ο διεθνής τύπος σε αποκαλεί «νέο Μέσι». Σε αγχώνει αυτός ο χαρακτηρισμός;

Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απλά υπερβολικός. Εγώ κοιτάω χρόνο με το χρόνο να βελτιώνομαι και όχι να μοιάσω σε κάποιον.

Ποια αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θαυμάζεις και γιατί;

Ο Τσάβι και ο Ινιέστα είναι τα πρότυπά μου. Θεωρώ ότι είναι τεράστιοι παίκτες και απίστευτοι χαρακτήρες.

Ποιους Έλληνες ποδοσφαιριστές έχεις ως πρότυπα και γιατί;

Από τους παλιούς, μου αρέσει ο Χατζηπαναγής. Έχω δει βιντεάκια στο ίντερνετ όπου έκανε φοβερά κόλπα με την μπάλα. Από αυτούς που παίζουν ακόμα, πολύ καλός είναι ο Κατσουράνης, που έκανε καριέρα στην Ευρώπη και μιλάνε ακόμα με τα καλύτερα λόγια για την αξία του.

Ποιους παίκτες έχεις ξεχωρίσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο Τοροσίδης είναι πάρα πολύ καλός. Μπορεί να παίξει σε όποια ευρωπαϊκή ομάδα θέλει, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι αποδίδει το ίδιο καλά σε πολλές θέσεις. Από εκεί και πέρα ο Βιεϊρίνια είναι ο καλύτερος ξένος με διαφορά στη Superleague.

Πώς βλέπεις τον ΠΑΟΚ φέτος; Τι πιστεύεις ότι μπορεί να καταφέρει σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Ο ΠΑΟΚ θέλει χρόνο. Σε δυο τρία χρόνια πιστεύω ότι μπορεί να φτιάξει φοβερή ομάδα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να φτιάξει καινούριο γήπεδο για να φτάσει ψηλά στην Ευρώπη.

Θα ήθελες να παίξεις κάποια στιγμή σε ελληνική ομάδα;

Δε λέω όχι. Θέλω κάποια στιγμή να παίξω στην πατρίδα μου, αλλά μιλάμε για κάτι πολύ μακρινό.

Είναι στα σχέδιά σου η προοπτική να παίξεις στην εθνική ομάδα;

Δεν το συζητάμε ότι θέλω, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Θα συνεχίσω να δουλεύω και θα περιμένω πιθανή κλήση μου στο μέλλον.

Τι θα έλεγες στους αναγνώστες του TOP SCORER που ονειρεύονται κάποια μέρα να βρεθούν στη θέση σου; Αξίζει να παλέψουν το όνειρό τους;

Αν αγαπούν το ποδόσφαιρο, αξίζει να το παλέψουν και κάποια μέρα θα καταφέρουν να φτάσουν ψηλά. Πρέπει όμως να έχουν υπομονή και καλό χαρακτήρα αφού σε μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα είναι το νούμερο ένα που κοιτάνε σε ένα νέο παιδί.

Σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκες μένεις στο εξωτερικό. Έρχεσαι καθόλου Ελλάδα; Σου λείπει καθόλου;

Μου αρέσει η Ελλάδα και μου λείπει πολύ. Οι περισσότεροι συγγενείς μου μένουν εκεί και τα καλοκαίρια έρχομαι να τους δω.

INFO

ΟΝΟΜΑ: Γιώργος Σπανουδάκης
ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ: JoGo
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 25/11/1998
ΘΕΣΗ: μέσος
ΟΜΑΔΑ: Barcelona Infantil B΄
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Χάσλοκ (2004-2005), Όπελ Ρουσενχάιμ (2005-2006), Άιντραχτ Φρανκφούρτης (2006-2009)
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.compine.de