Τρίτη 28 Μαΐου 2013

9 κόλπα για να καταλάβετε αν σας λέει ψέματα

9 κόλπα για να καταλάβετε αν σας λέει ψέματα
Όλοι λέμε ψέματα, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι.
Αλλά επειδή, όπως λέει και η παροιμία «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», δείτε 9 κόλπα του clickatlife για να ...πιάσετε τον ψεύτη στα πράσα (Προσοχή: το θέμα λειτουργεί και αντίστροφα, ώστε να μην πιάσουν εσάς στα πράσα).
Η ασυνέπεια... κάνει τη διαφορά
Όταν θέλετε να μάθετε αν κάποιος λέει ψέματα, αναζητήστε αντιφάσεις σε ό,τι σας λέει. Ένας καλός τρόπος είναι να ρωτήσετε ξαφνικά κάτι άσχετο, για να δείτε τις αντιδράσεις του. Όταν μάλιστα, οι διευκρινιστικές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται σε ανύποπτο χρόνο, τότε ο ψεύτης δε μπορεί παρά να πέσει σε ασυνέπειες. Με απλά λόγια, πάντα κάτι δεν ταιριάζει στην ιστορία του.
Ρωτήστε το αναπάντεχο
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, περίπου το 4% των ανθρώπων είναι δεινοί ψεύτες και μπορούν να το κάνουν με μαεστρία. Ωστόσο, εδώ πρόκειται για δύσκολη περίπτωση, καθώς συνήθως τέτοιες προσωπικότητες, έχουν ταλέντο να «πλέκουν» το κουβάρι μιας ιστορίας γεμάτη ψέματα.
Ένα καλό κόλπο να αποκαλύψετε το ψέμα τους είναι να τους αφήσετε να εξιστορούν, όπως αυτοί θέλουν και σε ανύποπτο χρόνο να τους κάνετε μία ερώτηση, που δεν ήταν προετοιμασμένοι να ακούσουν. Το εμφανές κόμπιασμα, που συνήθως παρουσιάζουν, θα σας πει όλη την αλήθεια.
Αλλαγή συμπεριφοράς
Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες της ανεντιμότητας είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, Maureen O'Sullivan.
Αν θέλετε να ανακαλύψετε, αν κρύβεται ψέμα στην ιστορία που σας λέει κάποιος, παρατηρήστε τις αλλαγές στον τρόπο αντίδρασής του. Αν από ήρεμος γίνεται ανήσυχος ή αντιδρά περίεργα σε σχέση με τη συνήθη συμπεριφορά του, τότε έχετε πέσει θύμα της πλεκτάνης του.
Πίσω από τις λέξεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι δε μπορούν να υποκριθούν το ψεύτικο χαμόγελο. Τότε είναι η στιγμή σας να ανακαλύψετε την αλήθεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρατηρήσετε σε έναν ψεύτη, ότι ενώ είναι θυμωμένος χαμογελά και δυστυχώς για αυτόν, τα συναισθήματα του τον προδίδουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ότι τα χείλη μοιάζουν μικρότερα και λιγότερο γεμάτα, από όταν χαμογελά ειλικρινά. Αυτά τα ψεύτικα συναισθήματα είναι ένας καλός δείκτης, ότι κάτι έχει πάει στραβά.
Προσοχή στις μικρο -εκφράσεις
«Η μικρο-έκφραση είναι μια πολύ σύντομη έκφραση, συνήθως περίπου 1/25 του δευτερολέπτου, που πάντα εμπεριέχει μία κρυφή συγκίνηση», λέει ο Paul Ekman, ομότιμος καθηγητής της ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Έτσι, όταν για παράδειγμα, ένα πρόσωπο προσποιείται ότι είναι χαρούμενο, ενώ στην πραγματικότητα είναι αναστατωμένο για κάτι, η αληθινή συγκίνησή του θα αποκαλυφθεί σε μια υποσυνείδητη λάμψη του θυμού στο πρόσωπό του.
Το αν η κρυφή συγκίνηση είναι ο φόβος, ο θυμός, η ευτυχία, η ζήλια ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, αυτό θα εμφανιστεί στο πρόσωπό του χωρίς να το αντιληφθεί. Εσείς χρειάζεται μόνο να το δείτε, όταν συμβεί.
Ψάξτε για αντιφάσεις
Ο γενικός κανόνας λέει, ότι όταν κάποιος λέει ψέματα, κάνει κάτι με τη φωνή του ή κάποια χειρονομία με τα χέρια του, που δεν ταιριάζουν με τα λόγια του εκείνη τη στιγμή.
Σε έρευνα που έγινε μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι, όταν για παράδειγμα, κάποιος έλεγε μία φράση όπως «ναι, αυτός πήρε τα χρήματα», ταυτόχρονα ο ίδιος κουνούσε αρνητικά το κεφάλι του, φέρνοντας σε πλήρη αντίφαση τα λόγια με τις πράξεις του.
Αυτές οι αντιφάσεις, μπορεί να βρίσκονται μεταξύ της φωνής και των λέξεων, της κίνησης και της φωνής, της κίνησης και των λέξεων ή του προσώπου και των λέξεων.
Η αλάνθαστη αίσθηση της αμηχανίας
Όταν αυτός που ψεύδεται προσπαθεί να κοιτάξει κάποιον στα μάτια, χωρίς αυτή να είναι μία κίνηση που συνήθως κάνει, τότε ενδεχομένως αυτή η αντίδραση να είναι η ένδειξη, ότι δεν είναι ειλικρινής.
Συνήθως οι ψεύτες νιώθουν άβολα, άλλοτε παρουσιάζουν εφίδρωση, άλλοτε πάλι κοκκινίζουν, έχουν ένοχο βλέμμα και δείχνουν αγχωμένοι, πως κάτι συμβαίνει που δεν είναι φυσιολογικό.
«Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι»
Όταν ρωτάτε κάποιον μία απλή ερώτηση του τύπου «τι έκανες χθες» και αυτός ξεκινά μία ιστορία απείρου κάλλους, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, που ακόμα και μπροστά να ήσασταν δε θα το θυμόσασταν τόσο αναλυτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ένα μόνο πράγμα: ότι αφιέρωσε πολύ χρόνο γα να χτίσει ένα περίτεχνο ψέμα.
Υπάρχει και η περίπτωση της αλήθειας βέβαια
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ένα περίτεχνο ψέμα μπορεί να είναι απλά η αλήθεια, την οποία δεν αντιληφθήκατε, πεπεισμένοι ότι κάποιος σας λέει ψέματα.
Γενικά, οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι καχύποπτοι (συνήθως με τους λάθος ανθρώπους και σε λάθος καταστάσεις), παραβλέποντας το αυτονόητο: την αλήθεια.
Αν επιλέγετε να γίνεστε συνεχώς «detective», δαπανώντας ώρες και ενέργεια για να ανακαλύψετε το ψέμα που φαντάζεστε, ότι σας έχουν πει, είναι καθαρά δική σας επιλογή. Ωστόσο καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι η εμπιστοσύνη είναι πιο εύκολος δρόμος...μέχρι αποδείξεως του εναντίου φυσικά.