Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η Μυρτώ "επιστρέφει" στη ζωή

Αγώνα ζωής με φανερά σημάδια βελτίωσης συνεχίζει να δίνει η 16χρονη πλέον Μυρτώ στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται τους τελευταίους 4 μήνες μετά την άγρια κακοποίηση που υπέστη το περασμένο καλοκαίρι σε παραλία της Πάρου.Όπως λέει στα ΝΕΑ η μητέρα της, "το μυαλό του παιδιού μου λειτουργεί, κουνάει το χέρι απαντώντας στις ερωτήσεις μου. Σαν μηχανικά, αλλά το κουνάει, ανταποκρίνεται. Είδα για πρώτη φορά φως στο τούνελ".Η Μυρτώ θα ταξιδεύσει στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες, για να υποβληθεί σε ορισμένες ειδικές εξετάσεις.

Για περίπου 5 μήνες η Μυρτώ ήταν σε φυτική κατάσταση. Διασωληνωμένη, χωρίς να δίνει σημάδια ότι ακούει ή αισθάνεται, καθώς από την επίθεση υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο κρανίο.

Τις πρώτες ημέρες οι κακώσεις αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε σε διορθωτική επέμβαση στο κρανίο, ώστε να αποκατασταθεί το σωστό σχήμα.

Αφού ολοκλήρωσε μια περίοδο αντιμετώπισης, τον Ιανουάριο μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. "Ήρθε σε μας για να υποβληθεί στο ειδικό πρόγραμμα που έχουμε για ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα μετά από τροχαίο, βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό" εξηγεί στην εφημερίδα ο καθηγητής Λειτουργικής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δαμιανός Σακάς.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κοπέλα έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση και όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο κ. Σακάς "Με το ειδικό πρόγραμμα θεραπείας που εφαρμόζεται στον Ευαγγελισμό, εκτιμήσαμε ότι στο σημείο προόδου που έχει φτάσει η Μυρτώ θα ήταν επωφελές να είχε μια εναλλακτική προσέγγιση από ένα άλλο ιατρικό κέντρο, εξειδικευμένο στη βελτίωση του επιπέδου συνείδησης ασθενών, έπειτα από κάκωση. Το πιο πιθανό είναι να διακομιστεί στο Κέντρο Αποκατάστασης Σπόλτιν στη Βοστόνη, που ανήκει στο Χάρβαρντ".

Επικοινωνεί ικανοποιητικά

Η Μυρτώ στην αρχή δεν αντιδρούσε καθόλου αλλά με την πάροδο του χρόνου οι ειδικοί μπόρεσαν να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η Μυρτώ επικοινωνεί ικανοποιητικά, σύμφωνα με τους γιατρούς της. Μπορεί να έχει επικοινωνία και με τη μητέρα της, γεγονός που αποδεικνύει πως έχει μνήμη όσον αφορά το παρελθόν και μπορεί να κατανοήσει σύνθετα νοήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί είναι μία μέθοδος στην οποία την εκπαίδευσαν οι γιατροί. Όταν θέλει να πει κάτι σφίγγει το χέρι ή κουνάει κάποια δάχτυλα του αριστερού χεριού της προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Έτσι δείχνει αν συμφωνεί ή διαφωνεί.

''Με αυτού του είδους την κωδικοποιημένη επικοινωνία μπορούμε να καταλάβουμε αν κάτι της αρέσει ή συμφωνεί ή όχι. Ακόμη δεν μπορεί να μιλήσει διότι έχει την τραχειοστομία, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα απεξαρτηθεί από αυτή και με την κατάλληλη εκπαίδευση το πιο πιθανό είναι να επανέρχεται και η εκφορά του λόγου'' δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σακάς, καθηγητής νευροχειρουργός.

Η 16χρονη έχει επανέλθει σε αυτό που ονομάζεται ''πρόσφορες συναισθηματικές αντιδράσεις'', δηλαδή έχει την αναμενόμενη σε γενικές γραμμές συναισθηματική αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα ή γεγονός.

Όταν υπάρχουν δίπλα της αγαπημένα της πρόσωπα, όπως η μητέρα της, τη βλέπεις να αλλάζει, να γλυκαίνει το πρόσωπό της. Επίσης, αισθάνεται πιο όμορφα, είναι εμφανές οτι είναι ευχαριστημένη. "Τα αναζητά αυτά τα πρόσωπα και είναι στεναχωρημένη όταν δεν βρίσκονται κοντά της", λένε οι ειδικοί.
Η Πρώτη Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Ανταλλαγών: ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ
TradeNow: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΤΕ ΠΡΟΪΌΝΤΑΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ
Newsit.gr