Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Νεκρός ανασύρθηκε δύτης από το βαθύτερο ελληνικό σπήλαιο


Νεκρός ανασύρθηκε 25χρονος σπηλαιοδύτης από το βαθύτερο ελληνικό σπήλαιο, αυτό της Πηγής Σίντζι στην ορεινή Αρκαδία. Προηγήθηκε ολονύκτια επιχείρηση διάσωσης ομάδας σπηλαιοδυτών και ανδρών της πρώτης ΕΜΑΚ.

Ο 25χρονος αγνοείτο από το απόγευμα της Κυριακής όταν ομάδα τεσσάρων σπηλαιοδυτών του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ) καταδύθηκε σε αυτό.

Το σπήλαιο της πηγής Σίντζι ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1996 από μικρή ομάδα σπηλαιολόγων – σπηλαιοδυτών του ΣΠΕΛΕΟ. Η σταδιακή καταγραφή της μορφής του και των πλημμυρισμένων αιθουσών, διαδρόμων και βαράθρων του οδήγησε τελικά στο να επιβεβαιωθεί, το 2009, ότι είναι το βαθύτερο πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ελλάδα.

Οι δύτες έφτασαν ως τα 153 μέτρα βάθος πριν σταματήσουν, ενώ το σπήλαιο συνέχιζε βαθύτερα, με το μήκος του να προσεγγίζει τα 1.400 μ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το βάθος του σίγουρα είναι τουλάχιστον 170 μ. και κατατάσσεται τουλάχιστον στα πρώτα 30 παγκοσμίως με βάση το βάθος.

Η εξερεύνηση σε τέτοιο βάθος και μήκος απαιτούν πολύπλοκο τεχνικό εξοπλισμό και αντιμετωπίζει και σημαντικά προβλήματα όπως η χαμηλή θερμοκρασία του νερού.