Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τι ανακάλυψε μια μαθήτρια για τη μπανάνα;

Η μπανάνα είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό φρούτο
, συσκευασμένο με φυσικό τρόπο: από την εύκαμπτη και ανθεκτική φλούδα της.

Η Ελίφ Μπιλγκίν, μια 16χρονη μαθήτρια από την Τουρκία, ανακάλυψε ότι τα άμυλα και η κυτταρίνη που περιέχονται στο εξωτερικό στρώμα της μπανανόφλουδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υλικών μόνωσης καλωδιώσεων και προσθετικών μελών στην ιατρική.

Η 16χρονη μαθήτρια Μπιλγκίν ανέπτυξε μια χημική διεργασία που μετατρέπει τις μπανανόφλουδες σε βιοπλαστικό που δεν αποσυντίθεται. Η νεαρή Τουρκάλα φιλοδοξεί η ανακάλυψή της να συμβάλλει στην προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο, την πρώτη ύλη του πλαστικού, καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι προσπάθειες της 16χρονης μαθήτριας της απέφεραν 50.000 δολάρια ως χρηματικό έπαθλο για το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Scientific American Science in Action και μια θέση στους 15 φιναλίστ του Google Science Fair.

Η 16χρονη νεαρή Τουρκάλα εργάστηκε για δύο χρόνια στην ανάπτυξη της ιδέας της. Παρατηρώντας ότι οι φλούδες του μάνγκο χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού θεώρησε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την μπανάνα. Πόσω μάλλον όταν τεράστιες ποσότητες μπανανόφλουδων (πχ 200 τόνοι ημερησίως στην Ταϋλάνδη) καταλήγουν κάθε μέρα στα σκουπίδια.

Η Μπιλγκίν, μαζί με την 15χρονη Αν Μακοζίνσκι που έφτιαξε έναν φακό που λειτουργεί με τη θερμότητα από το χέρι του χρήστη, θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στο Mountain View Campus της Google στην Καλιφόρνια για να λάβει μέρος στο Google Science Fair.



πηγη
-->