Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στο Ιράν


Όταν οι κανόνες χαλαρώνουν- δείτε φωτογραφίες

Είναι δύσκολο για τους Δυτικούς να δουν από κοντά τη ζωή στο Ιράν, ωστόσο οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτελούν το «όχημα» για μια εσωτερική ματιά στις ιδιωτικές ζωές των Ιρανών.

Ιρανοί φωτογράφοι κατέγραψαν στιγμιότυπα της ζωής των καθημερινών ανθρώπων, κάτι που οι ξένοι δύσκολα θα έβλεπαν.

Η εικόνα που έχει η Δύση για το Ιράν κυριαρχείται κατά βάση από την εικόνα που καλλιέργησε ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ και την κόντρα για τα πυρηνικά.

Οι φωτογραφίες 15 Ιρανών φωτογράφων δείχνουν τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους και ορισμένες επιλογές στα όρια του ισλαμικού νόμου. Μπορεί η εφαρμογή του να είναι αυστηρή αλλά μέσα στο σπίτι τους αρκετοί Ιρανοί προτιμούν να χαλαρώνουν τους κανόνες.

Οι άνδρες, για παράδειγμα, πρέπει να φορούν μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα και δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ, ωστόσο οι φωτογραφίες δείχνουν πως στην ιδιωτική τους ζωή κάνουν και πιο «δυτικές» επιλογές.

Οι κανόνες είναι ακόμα πιο αυστηροί για τις γυναίκες: στους δημόσιους χώρους πρέπει να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους και τα πόδια τους και να φορούν ρούχα με μακρύ μανίκι που να φτάνουν στο μηρό.

Το καλοκαίρι που η ζέστη δυσκολεύει την τήρηση του ισλαμικού «dress code», η θρησκευτική αστυνομία βγαίνει στο δρόμο και αγρυπνά για «ακατάλληλα» ντυσίματα ή χτενίσματα.

Τα γυναικεία περιοδικά, η δυτική μουσική και ο δυτικός κινηματογράφος θεωρούνται παράνομα. Επίσης απαγορεύονται DVD με σεξουαλικές επαφές.

Ωστόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χασάν Ρουάνι έχει δείξει πως ακολουθεί μία πιο διαλλακτική «γραμμή» ως προς τη διαδικτυακή λογοκρισία και τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα.

Λέει πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ιρανών αγνοήθηκαν την 8ετία του Αχμαντινετζάντ και τα λόγια του αυτά ερμηνεύτηκαν ως ένδειξη πως η χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα βήματα προς την ελευθερία τα επόμενα χρόνια.

Δείτε τις φωτογραφίεςΗ Zohreh στο σαλόνι ομορφιάς που διατηρεί, με πελάτισσές της. Μόλις βγουν από το χώρο θα πρέπει να καλύψουν το κεφάλι και τα χέρια τους.Η Zohreh περιμένει τους φίλους της. Τα ποτά δεν περιέχουν αλκοόλ.Η Yasmin χορεύει κρατώντας ένα απαγορευμένο ποτό- με αλκοόλ.Οι Saghi και Barbod απολαμβάνουν τη μουσική και το χορό αν και η δυτική ποπ μουσική δεν είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα.Οι έφηβες Yasmin και Negar καπνίζουν και σερφάρουν στο FacebookΗ Zohreh χαλαρώνει φορώντας σορτς. Κάποιες φορές τους καλοκαιρινούς μήνες ο ισλαμικός ενδυματολογικός κώδικας πέφτει πολύ βαρύς.Ο 25χρονος Amir καπνίζει στο σαλόνι του. Βλέπει τηλεόραση αλλά τα δορυφορικά κανάλια απαγορεύονται.Η Yasmin στο δωμάτιό της, περιτριγυρισμένη από προϊόντα μακιγιάζ και δυτικά αξεσουάρ.Ο 26χρονος Mojtaba χαλαρώνει στο διαμέρισμά του. Για να βγει έξω θα πρέπει να αλλάξει ρούχα.Η Zohreh κοιτάζει ένα κατάλογο με βαφές μαλλιών. Τα γυναικεία περιοδικά απαγορεύονται.
Κατεβάστε τώρα το νέο μας application, για Android κινητά εδώ.
πηγη
-->