Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έχεις κοιτάξει ποτέ κατσίκα ή χταπόδι στα μάτια; Θα εκπλαγείς…


Οι κόρες των ματιών των ανθρώπων και πολλών ζώων είναι στρογγυλές.
Τα φίδια και πολλά ερπετοειδή έχουν κατακόρυφες σχισμές αντί για κύκλους. Όμως οι κόρες των ματιών της κατσίκας – όπως επίσης του πρόβατου (φωτό 1) και άλλων ζώων με οπλές – αλλά και του χταποδιού είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί είναι επιμήκεις – και υπάρχει λόγος.

Υπερ-όραση με μεγάλη περιμετρική ακτίνα

Αν καταφέρεις να κοιτάξεις μια κατσίκα ή ένα χταπόδι στα μάτια, μάλλον θα εκπλαγείς. Η κόρη του ματιού τους είναι μια οριζόντια σχισμή που, όταν διαστέλλεται, γίνεται ένα μαύρο παραλληλόγραμμο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν όραση 320-340 μοιρών, τη στιγμή που ο άνθρωπος βλέπει περιμετρικά 160-210 μοίρες.

Για καλύτερη προστασία

Κατσίκες και πρόβατα αποτελούν θήραμα για πολλά αρπακτικά ζώα, γι’ αυτό και τα μάτια τους έχουν καλή περιμετρική όραση που τους επιτρέπει να σαρώνουν τον ορίζοντα ενώ βόσκουν. Το μειονέκτημα είναι ότι για να δουν κάτι που βρίσκεται επάνω ή κάτω από το επίπεδο των ματιών τους, αναγκαστικά θα πρέπει να κινήσουν το κεφάλι. Γι’ αυτό μην περιμένεις να… ανταλλάξετε ματιές, όταν στέκεσαι ακριβώς από πάνω τους.

Μάτια – αλφάδια


Ωστόσο, η πιο εκπληκτική λεπτομέρεια στα μάτια της κατσίκας είναι ότι ο βολβός του ματιού της περιστρέφεται δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα μέσα στην οφθαλμική κόγχη, ώστε οι κόρες να είναι πάντα προσανατολισμένες οριζόντια. Παρεμπιπτόντως το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι (φωτό 2), που κρατάει τις κόρες του πάντα σε οριζόντια θέση, άσχετα με τη θέση που βρίσκεται το σώμα του. Διαθέτει μάλιστα επιπλέον εξοπλισμό: Ενώ εμείς αγοράζουμε γυαλιά ηλίου με πολωμένους φακούς, το χταπόδι τους έχει από μόνο του, για να μπορεί να ανιχνεύει διαφανή θηράματα (μέδουσες) και για να αντιλαμβάνεται τα ιριδίζοντα σήματα μορς (προσκλήσεις για ζευγάρωμα ή άγχος λόγω εχθρού) που στέλνουν με το σώμα τους οι σύντροφοί του.
Απόκτησε στο Public.gr Sony internet Tv με δώρο smartphone Sony Xperia™ L αξίας 299€ και δωρεάν τα μεταφορικά! Δες το εδω
-->