Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Έφτασαν μέχρι το Εφετείο γιατί ήθελαν να ονομάσουν την κόρη τους…
Τουρκικό δικαστήριο επέτρεψε σε ζευγάρι Κούρδων να βαπτίσει την κόρη του «Κουρδιστάν», μία λέξη που έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια να προφέρεται στη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.Συγκεκριμένα, το 18ο Εφετείο απέρριψε την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου στο Χιλβάν, στην νοτιοανατολική επαρχία Σανλιουρφά, το οποίο είχε αρνηθεί στους Γιουνούς και την Ελίφ Τοπράκ να δώσουν το όνομα «Κουρδιστάν» στην κόρη τους, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «προσβολή για την κοινωνία», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το δικαστήριο είχε μάλιστα επιβάλλει να δοθεί το όνομα Χελίν -που είναι κοινό στη συγκεκριμένη περιοχή- στο κοριτσάκι που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011.


Το Εφετείο, ωστόσο, ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, σημειώνοντας πως «ο νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα της επιλογής ονόματος για τα παιδιά δίδεται αποκλειστικώς στον πατέρα και τη μητέρα τους» και «εάν το όνομα έχει ξένες ρίζες δεν είναι επιβεβλημένο να αλλάξει.

Το «Κουρδιστάν» είναι για πολλές δεκαετίας ένας όρος-ταμπού στην Τουρκία, καθώς οι κρατικές αρχές εκτιμούν πως αποτελεί ένα ηθικό στήριγμα για τον σκοπό υπέρ του οποίου μάχονται τα στελέχη του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και την ιδέα της αυτονομίας, ή της ανεξαρτησίας, των περιοχών που κατοικούνται από την κουρδική μειονότητα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου συμπίπτει χρονικά με τη δρομολόγηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να αποσύρουν τις δυνάμεις του στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, εν αναμονή επιβολής μέτρων υπέρ της μειονότητας εκ μέρους της κυβέρνησης

Στο you.gr μπορείς να βρείς Laptop,Tablet και Smartphone στις καλύτερες τιμές κανε click εδώ 

πηγη

-->