Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Λουλούδια ηλικίας τουλάχιστον 12.000 ετών σε τάφο


Την αρχαιότερη προσφορά ανθών σε τάφο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο σπήλαιο...Ρακεφέτ στο Ισραήλ στις πλαγιές του Κάρμηλου όρους

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάϊφα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο, Ντάνι Ναντέλ και το δείγμα λουλουδιών που εντόπισαν υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας περίπου 14.000 ετών.

Οι ανασκαφές παρουσίασαν σαφείς ενδείξεις ότι τέσσερις άνθρωποι από τον προϊστορικό Νατούφιο πολιτισμό είχαν ταφεί πάνω σε μια κλίνη από λουλούδια. Η χρονολόγηση των λουλουδιών έγινε με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και έδειξε ότι οι σκελετοί ήταν ηλικίας από 11.700 έως 14.000 ετών.

Οι Νατούφιοι είναι οι αρχαιότεροι προϊστορικοί άνθρωποι που είναι γνωστό ότι συστηματικά έθαβαν τους νεκρούς τους σε κοιμητήρια κοντά στις καλύβες τους, παρά σε διάσπαρτα απομονωμένα μέρη και στους τάφους τους έχουν βρεθεί κατά καιρούς χάντρες, πέτρινα εργαλεία και κοσμήματα ενώ τώρα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά και λουλούδια.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εκτός από αρωματικό σκοπό, τα άνθη αυτά είχαν και συμβολική σημασία, αφού η χρήση λουλουδιών ως ταφικό έθιμο αποσκοπούσε στη βελτίωση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κοινότητας.

-->