Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο Νο1 τρόπος να μάθετε τι νιώθει για σας!

Τι νιώθει για σας ο σύντροφός σας; Υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το εξακριβώσετε; Για να μη μαδάτε μαργαρίτες, διαβάστε...
...τη γλώσσα του σώματος...

Το να έχει κανείς αμφιβολίες για το ποια ακριβώς αισθήματα τρέφει το έτερον του ήμισυ δεν είναι σπάνιο. Πρόκειται για μια κατάσταση που οποιοσδήποτε βρίσκεται σε σχέση είναι εξοικειωμένος μαζί της. Ίσως θα έχει τύχει και σε εσάς να νομίζετε ότι ασκείτε έλξη και αναστατώνετε το σύντροφό σας, αλλά να μην είστε και απόλυτα σίγουροι. Πως θα το μάθετε λοιπόν;
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι… δύσπιστοι σύντροφοι που θέλουν να τσεκάρουν το άλλο μισό τους θα πρέπει να δώσουν προσοχή στη γλώσσα του σώματος, παρά να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τις εκφράσεις του.
Ενώ η λαϊκή σοφία λέει ότι το πρόσωπο του άλλου είναι ο καθρέφτης της ψυχής του, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Princeton βρήκε ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί συχνά να είναι διφορούμενες. Στη μελέτη τους οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να αντιληφθούν από τις εκφράσεις του προσώπου του άλλου, αν εκείνος βιώνουν αρνητικά ή θετικά συναισθήματα και σε ποια κατάσταση βρίσκεται ψυχολογικά.
Από την άλλη η γλώσσα του σώματος φάνηκε να είναι πιο αξιόπιστος οδηγός.
Σε τέσσερα διαφορετικά πειράματα οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν φωτογραφίες, και να προσπαθήσουν να καταλάβουν, αν οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα, όπως απώλεια, αίσθημα νίκης ή πόνου, μόνο από τις εκφράσεις του προσώπου τους ή μόνο από τη γλώσσα του σώματος ή και από τα δύο.

Οι φωτογραφίες που είδαν οι εθελοντές απεικόνιζαν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου, αλλά και του σώματος που χαρακτηρίζουν τους παίκτες του τένις, όπως ο Andy Murray τη στιγμή που κερδίζουν ή χάνουν πόντους.

Οι συμμετέχοντες που είδαν μόνο το πρόσωπο είχαν 50-50 πιθανότητες να είναι σωστοί στα συμπεράσματα τους, ενώ εκείνοι που είδαν μόνο το σώμα ή το πρόσωπο και το σώμα μαζί ήταν πολύ πιο ακριβείς.

-->