Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πλήρωσαν 100 ευρώ για τέσσερις καφέδες και τρία λικέρ


Οδυνηρή η εμπειρία για επτά τουρίστες στη Βενετία
Οι τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν το καφεδάκι τους στη φημισμένη Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξετάζουν δύο φορές τον τιμοκατάλογο που θα τους φέρουν, όπως διδάσκει το πάθημα ορισμένων παραθεριστών.

Οι πάντες γνωρίζουν πως η Γαληνοτάτη, μία πόλη-ζωντανό μουσείο, είναι ένα από τα ακριβότερα μέρη στον κόσμο, όμως η εμπειρία επτά τουριστών από τη Ρώμη ήταν αρκούντως οδυνηρή, καθώς ο λογαριασμός που τους έφθασε για την κατανάλωση τεσσάρων καφέδων και τριών λικέρ αποδείχθηκε εν τέλει «αλμυρός», αν όχι και «πικρός»: το οφειλόμενο ποσό πλησίασε τα 100 ευρώ.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στο φημισμένο Καφέ Λαβένα στην Πλατεία Αγίου Μάρκο, όπου εκεί συνήθιζε ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Ρίχαρντ Βάγκνερ –ο οποίος έφυγε από τη ζωή στη Βενετία το 1883– να κάθεται κάθε πρωΐ και ν’ απολαμβάνει το καφεδάκι του, όταν ζούσε στην πόλη των Δόγηδων.

Εκείνο όμως το οποίο οι τουρίστες από τη Ρώμη –οι οποίοι δημοσίευσαν την επίμαχη απόδειξη στο Facebook– δεν πρόσεξαν ήταν ότι εάν κοίταζαν προσεκτικά τον τιμοκατάλογο του Καφέ Λαβένα θα πρόσεχαν πως υπήρχε και η «πρόσθετη χρέωση για τη μουσική», που όπως και στον μεγάλο ανταγωνιστή του, το Καφέ Φλοριάν, καταβάλλεται για την ορχήστρα που παίζει στην εξέδρα έξω από τις πόρτες τους, και είναι έξι ευρώ για κάθε άτομο. Συνολικά το ποσό αυτό έφθασε τα 42 ευρώ, που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 50% του λογαριασμού.

Οι ιδιοκτήτες του ονομαστού καφενείου, το οποίο άνοιξε το 1750 και του οποίου οι σερβιτόροι με λευκά σακάκια εξυπηρετούν τους πελάτες ενώ παίζουν οι μουσικοί, υποστήριξαν πως οι πρόσθετες χρεώσεις αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους, μαζί με τις τιμές (6 ευρώ για έναν απλό εσπρέσο, 10 ευρώ για ένα λικέρ).

«Αν βρήκαν τις τιμές ακριβές, θα μπορούσαν να καθίσουν οπουδήποτε αλλού, όπως κάνουν κι άλλοι, ή να πάρουν τον καφέ τους στα όρθια μέσα στο μπαρ, όπου κοστίζει μόνον ένα ευρώ», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Λαβένα, Μάσιμο Μιλανέζε, μιλώντας στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα.