Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το δράμα μιας μούμιας




O... «Ότζι» aνακαλύφθηκε το 1991 στις Άλπεις
Το 1991, δύο πεζοπόροι στις Άλπεις στα αυστρο-ιταλικά σύνορα, ανακάλυψαν το παγωμένο μουμιοποιημένο σώμα ενός αρχαίου ανθρώπου.

Αυτή η μούμια, ετών μόλις …5.300, που απέκτησε το παρατσούκλι Ότζι, ήταν αξιοθαύμαστα καλοδιατηρημένη.

Έκτοτε, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια λεπτομερέστατη εικόνα του ανθρώπου, από το πού ζούσε έως στο τι έφαγε προτού πεθάνει στους πάγους.






Η δουλειά του



Αν κρίνουμε από τις τρίχες ζώων που βρέθηκαν στα ρούχα του, ο Ότζι έβοσκε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Το δέρμα των ρούχων του προερχόταν από εξημερωμένα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ότζι ήταν μέλος μιας πιο προχωρημένης κοινωνίας, σε αντίθεση με την κουλτούρα κυνηγού-τροφοσυλλέκτη που επικρατούσε στην εποχή του.

Η μόδα



Κατά τη λίθινη εποχή, τα δέρματα των ζώων ήταν η τελευταία λέξη της μόδας. Ο Ότζι φορούσε παπούτσια από δέρμα προβάτου και αγελάδας, περικνήμια από δέρμα κατσίκας και καπέλο από γούνα αρκούδας. Ο Ότζι είχε μαζί του και ένα στρώμα ή κάπα από χόρτα, είτε για να κοιμάται πάνω του ή για να τον προστατεύει απ’ τη βροχή. Ο αρχαίος βοσκός είχε και μερικά τατουάζ.

Πώς έμοιαζε



Το σώμα του Ότζι ήταν τόσο καλοδιατηρημένο που, μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης, έχουμε μια πλήρη αναδόμηση του προσώπου του. Ο άνδρας είχε βαθουλωμένα μάτια, μια μακριά γαμψή μύτη και μια αμυδρή ομοιότητα με τον ηθοποιό Χάρβει Καϊτέλ. Όπως όλοι οι άνδρες της εποχής του, ο Ότζι είχε ύψος μόλις 1.60 και ζύγιζε 50 περίπου κιλά.

Οι συγγενείς του



Το γενετικό του προφίλ θυμίζει τους σύγχρονους κατοίκους της Σαρδηνίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι γεωργοί και βοσκοί της κεντρικής Ευρώπης είχαν παραπλήσιο DNA, και πιστεύουν ότι οι απόγονοι του Ότζι ίσως περπατούν ανάμεσά μας σήμερα!

Πώς πέθανε



Ο Ότζι ήταν για χρόνια η αρχαιότερη υπόθεση φόνου του κόσμου. Το γεγονός ότι είχε αχώνευτο φαγητό στο στομάχι του δείχνει ότι του είχαν στήσει ενέδρα. Όμως, οι επιστήμονες δεν είχαν αποφασίσει αν πέθανε από σπάσιμο κεφαλιού ή αν ένα βέλος έκοψε την αρτηρία του ώμου του. Οι πιο σύγχρονες μελέτες έδειξαν πως το βέλος του πήρε τη ζωή.

Το τελευταίο του γεύμα



Προτού πέσει στην ενέδρα, ο Ότζι φαίνεται να έκατσε και να έφαγε λίγο ψωμί χωρίς προζύμι, αγριοκορόμηλα και κρέας ελαφιού. Επίσης, στο στομάχι του βρέθηκαν και βρύα.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χρησιμοποίησε τα βρύα για να τυλίξει το φαγητό του και τα κατάπιε κατά λάθος – ή τα έφαγε ενώ έπινε νερό από κάποιο ρυάκι. Εν πάση περιπτώσει, τα βρύα δεν ήταν μέρος της διατροφής του – δεν είναι ούτε θρεπτικά ούτε γευστικά.

Ο εξοπλισμός του



Όλα δείχνουν ότι ο Ότζι ήταν πολύ δημιουργικός. Ο νεολιθικός βοσκός κουβαλούσε αρκετά εργαλεία όταν πέθανε, μεταξύ των οποίων και ξύλινα όργανα για τη δημιουργία ρούχων. Το χάλκινο τσεκούρι του ήταν σύμβολο κύρους, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν υψηλά ιστάμενος στην κοινωνία βοσκών που ανήκε. Ο Ότζι κουβαλούσε επίσης ένα τόξο, που είχε αφήσει σε ένα δέντρο προτού πεθάνει.

Πού μεγάλωσε



Φαίνεται ότι ο Ότζι δε βρισκόταν μακριά από το σπίτι του όταν πέθανε. Αναλύοντας τα ευρήματα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ζούσε στο βόρειο τμήμα της σημερινής Ιταλίας.

Η υγεία του



Ο Ότζι έφτασε στην ώριμη ηλικία των 45 ετών, αλλά δεν έχαιρε απαραίτητα και άκρας υγείας όταν πέθανε – η ανάλυση του σκελετού του έδειξε πως υπέφερε από πόνο στα γόνατα. Επίσης, μια μελέτη του γονιδιώματός του έδειξε πως είχε δυσανεξία στη λακτόζη (κακά νέα αν είσαι βοσκός) και έπασχε από τη Νόσο του Λάιμ. Και, προτού πεθάνει, ο Ότζι είχε πάρει ένα φαρμακευτικό βότανο, τον καρπίνο, πράγμα που σημαίνει ότι υπέφερε από ναυτίες ή στομαχικές διαταραχές.
Παίξτε Άφοβα Poker και Στοίχημα στην MYBET η οποία έχει εξασφαλίσει ελληνικό ΑΦΜ!!!