Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΔΕΙΤΕ: Απαγόρευση του ναργιλέ!!!


Ισχύει από σήμερα και στην Τουρκία η νέα διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους... Φόβους για δραματική μείωση του τζίρου τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες καφενείων

Από σήμερα ισχύει και στην Τουρκία η νέα διάταξη για απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όλα τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Η απαγόρευση δεν ισχύει όμως μόνον για το τσιγάρο και τα πούρα αλλά και για τον παραδοσιακό ναργιλέ.



Ανησυχούν οι καταστηματάρχες

Για τους ιδιοκτήτες των καφέ και μπαρ έρχονται αναμφίβολα δύσκολοι καιροί. Τα περισσότερα από τα χιλιάδες παραδοσιακά καφέ στην Τουρκία κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους όχι με τον καφέ και το τσάι, αλλά με τον ναργιλέ:


Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται για τους παραβάτες"Με το κάπνισμα έχουμε προβλήματα εδώ και χρόνια", λέει ένας ιδιοκτήτης καφέ στην Κων/πολη, "ειδικά όταν το μαγαζί είναι γεμάτο, οι μη καπνιστές παραπονιούνται συνεχώς για τον καπνό. Δεν καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα ούτε με τα κλιματιστικά. Γι΄ αυτό πολλοί πελάτες μας είναι υπέρ της απαγόρευσης. Ωστόσο για πολλούς από εμάς, τους καταστηματάρχες, η νέα διάταξη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα προβληματική. Αντιμετωπίζουμε ούτως ή άλλως προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εάν τώρα μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των πελατών θα υποφέρουμε. Έρχονται δύσκολοι καιροί για εμάς".





Καφές και τσάι…χωρίς ναργιλέ;

Τα μικρά καφέ είναι ο κατεξοχήν τόπος συνάντησης των ηλικιωμένων και όχι μόνο. Εκεί πίνουν τον καφέ και το τσάι τους, συζητούν και μαλώνουν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εκεί παίζουν χαρτιά και επιτραπέζια και φυσικά εκεί καπνίζουν και τον ναργιλέ τους. Τουλάχιστον μέχρι χθες.


Παρελθόν ο παραδοσιακός ναργιλές στα τουρκικά καφενείαΔεδομένου ότι οι περισσότεροι Τούρκοι καπνίζουν ναργιλέ στα καφενεία, αρκετοί καταστηματάρχες ζητούν να γίνουν εξαιρέσεις: "Στην Τουρκία», λέει ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στην Άγκυρα, «οι περισσότεροι καπνίζουν στα καφέ και τα καφενεία και όχι σε εστιατόρια ή στο χώρο εργασίας. Πολλοί θέλουν τον ναργιλέ τους δίπλα στον καφέ ή το τσάι. Κατά την γνώμη μου τα καφέ θα πρέπει να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, καπνιστών και μή καπνιστών. Και ας αποφασίζει ο πελάτης που θα πηγαίνει".





«Δεν θα γίνει καμία εξαίρεση»

Εξαιρέσεις δεν προβλέπονται ούτε πρόκειται να γίνουν, απαντά κατηγορηματικά προς όλους ο Τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάα. Ο ίδιος θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους και τις ανησυχίες των καταστηματαρχών για δραματική μείωση του τζίρου τους:
Στην Τουρκία καπνίζει σήμερα το 31 % των άνω των 15 ετών



"Υπήρχαν πολλές προτάσεις και απαιτήσεις. Κάποιοι ζήτησαν να υπάρξουν ξεχωριστοί χώροι καπνιστών όπου θα υπάρχει καλός κλιματισμός. Από τις 19 Ιουλίου όμως δεν κάνουμε πλέον καμία παραχώρηση. Ούτε έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο αργότερα. Γνωρίζουμε ποιος σπέρνει αυτό το φόβο στους καταστηματάρχες: η βιομηχανία και οι πωλητές τσιγάρων. Μόνον αυτοί θα ζημιωθούν από το νέο νόμο και κανείς άλλος".

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο άρχισε να ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια, κάπνιζε το 33 % των Τούρκων. Έκτοτε ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 31 %
.