Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Khalil Shreateh: Ο άνθρωπος που χάκαρε το λογαριασμό του Mark Zuckerberg!

Είναι γεγονός πως το Facebook είναι ένα από τα πολυπληθή κοινωνικά μέσα με τους χρήστες να φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Άνθρωποι ηλικίας 13 ετών και άνω,διατηρούν σίγουρα έναν λογαριασμό στο εν λόγω κοινωνικό μέσο. Ένα προφίλ μέσω του οποίου συνδέονται με φίλους, συμμαθητές, συνεργάτες, τον ερωτικό τους σύντροφο (πρώην ή/και νυν), οικογενειακά πρόσωπα, γνωστούς και αγνώστους.

Φαντάσου το εξής: Μόλις χώρισες με το σύντροφο που διατηρούσες σχέση και εκείνος-η προκειμένου να σε «τιμωρήσει» αναρτά περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. στον τοίχο σου στο Facebook. Θα σκεφτείς πως αν μπλοκάρεις το εν λόγω άνθρωπο μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου ανενόχλητος, χωρίς φόβο.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που χωρίς να είστε φίλοι στο Facebook, έχει τη δυνατότητα οοποιοσδήποτε (πρώην σύντροφος/συνεργάτης κ.λπ) να αναρτά στον τοίχο σου ό,τι του «κατέβει»; Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα προκαλούσε πολλές ανησυχίες στους χρήστες του Facebook και πονοκεφάλους στην ομάδα ασφάλειας του δημοφιλέστερου Social Media.

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ο Khalil Shreateh ανακάλυψε ένα bug το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κακοπροαίρετους να κάνουν posts σε τοίχους τρίτων χωρίς απαραίτητα να είναι φίλοι στο Facebook. Στα πλαίσια του προγράμματος που ανταμείβει χρηματικά όσους βρίσκουν bugs στην πλατφόρμα του Facebook, ο Khalil ενημέρωσε την ομάδα ασφαλείας του Facebookαναφέροντας το εν λόγω πρόβλημα. Βλέποντας ο Khalil ότι δεν λαμβάνει απάντηση, επικοινωνεί και δεύτερη φορά χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τί γίνεται όμως όταν κάνεις δύο φορές report ένα bug, που αν «πέσει» σε χέρια κακοπροαίρετων θα έχει ολέθριες συνέπειες στο κύρος του Facebook, και δε σου δίνουν καμία σημασία; Ο Khalil πάντως προτίμησε να πάει ψηλά! Στον Mark Zuckerberg, ιδρυτή του Facebook-ψηλά!

Έτσι λοιπόν, στις 15 Αυγούστου ο Khalil έκανε μια ανάρτηση στον τοίχο του MarkZuckerburg ζητώντας αρχικά συγνώμη που παραβιάζει την ιδιωτικότητά του και που post-άρει στον τοίχο του και στη συνέχεια αναφέρει το bug που εντόπισε.Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση της ομάδας ασφαλείας ήταν ακαριαία και επικοινώνησαν με τονKhalil για τις περαιτέρω πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να θιχτεί το θέμα της χρηματική αμοιβήςπου δίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά με το πραγματοποιήσει την ανάρτηση ο Khalil στον τοίχο του Mark, παραβίασε τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, όπως αναφέρει ο Matt Jones, μέλος της ομάδας ασφαλείας του Facebook.Τα σχόλια τόσο στο print screen από το Post που έκανε στον τοίχο του Mark και στη συνέχεια ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του ο Khalil, όσο και στο Hacker News όπου οMatt Jones εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Khalil δεν πρόκειται να πάρει κάποια αμοιβή για το bug που εντοπίστηκε, ποικίλλουν.

Άλλοι συμφωνούν με το Facebook, καθώς αναφέρεται ρητά πως δεν πρέπει να γίνεται χρήσηαληθινών accounts για τον εντοπισμό bug αλλά να δημιουργούνται test accounts. Από την άλλη μεριά, όσοι υποστηρίζουν τον Khalil αναφέρουν πως θα έπρεπε αυτοί οι όροι να ανγράφονται και σε άλλες γλώσσες πέραν της αγγλικής, δεδομένου πως τα περισσότερα bug reports τα κάνουν άνθρωποι που δεν έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως αναφέρει ο Matt Jones στην ανακοίνωσή του στο Hacker News…!

Ποιά είναι η άποψή σου; Θα έπρεπε ο Khalil να ανταμειφθεί για το bug που εντόπισε ή όχι;πηγη