Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αυτός είναι ο μέγας καλλιτέχνης των Lego! (βίντεο)



Ο καλλιτέχνης Nathan Sawaya έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο για να εκπλήσσει με τα έργα του. Πρόκειται για γλυπτά, που κατασκευάζονται αποκλειστικά με τα δημοφιλή τουβλάκια της Lego! “The Art of the Brick”, είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα βρίσκεται στο Discovery Times Square της Νέας Υόρκης, με περιεχόμενο περισσότερα από 100 γλυπτά του καλλιτέχνη.

Ο Nathan Sawaya ξαφνιάζει με τα γλυπτά του καθώς οι λεπτομέρειες που πετυχαίνει είναι άξιες θαυμασμού. Στη συγκεκριμένο έκθεση για παράδειγμα μπορεί κανείς να δει τον πίνακα του Βερμέερ, «Κοριτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» και την «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ αποτυπωμένα με τουβλάκια Lego.



Ο αμερικανός γλύπτης με καταγωγή από την Ουάσινγκτον, διαπρέπει εδώ και χρόνια στη Νέα Υόρκη. Για τα γλυπτά του δεν χρησιμοποιεί ξεχωριστά υλικά, αλλά τα συμβατικά τουβλάκια Lego, που μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα παιχνιδιών. Ο ίδιος έχει αναφέρει πως ο χρόνος είναι κάτι σχετικό για την κατασκευή των γλυπτών του. Μπορεί να του πάρουν ώρες, μέρες ή ακόμα και μήνες ανάλογα με το είδος τους. Για ένα γλυπτό μεγέθους πραγματικού ανθρώπου για παράδειγμα, χρειάζεται 2 έως 3 εβδομάδες ανάλογα με την απλότητα του έργου. Ένα τέτοιο άγαλμα μάλιστα, θα χρειαστεί 15.000-25.000 τουβλάκια.



Το μεγαλύτερο γλυπτό που έχει φτιάξει ο Sawaya μέχρι σήμερα, είναι ένας Τυραννόσαυρος Ρεξ, το οποίου το μήκος έφτανε τα 6 μέτρα. Ένα ακόμη εντυπωσιακά μεγάλο του έργο, ήταν μια διαφημιστική πινακίδα, της οποίας οι διαστάσεις έφτασαν τα 4.5 μέτρα σε ύψος και 16 μέτρα μήκος. Για τη συγκεκριμένη πινακίδα χρησιμοποίησε 500.000 (!) κομμάτια Lego.

Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, εμπνέεται από τα πάντα γύρω του. Πολλές είναι οι φορές που αποφασίζει να δημιουργήσει με βάση τις δικές του εμπειρίες, τα ταξίδια και τα προσωπικά του συναισθήματα, ενώ σπανιότερα επιλέγει τη διέξοδο του διαδικτύου. Για την τελευταία του έκθεση αναφέρει: «Αυτό που θα δείτε στην έκθεση είναι ποικίλες μορφές τέχνης, που θα σας κάνουν να σκεφτείτε αλλά και ενδεχομένως να εμπνευστείτε για δημιουργία».



πηγη