Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αοπλος διαδηλωτής πυροβολείται εν ψυχρώ (vid)


Ακόμα ένα βίντεο ντοκουμέντο κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει με τον πιο σκληρό
τρόπο ότι η Αίγυπτος έχει βυθιστει για τα καλά στην δίνη του εμφυλίου. Κανένας οίκτος, κανένα πρόσχημα. Μόνο αίμα.

Είναι η στιγμή που άοπλοι διαδηλωτές πλησιάζουν ένα τανκ με σηκωμένα τα χέρια ψηλά. Όμως, ακούγονται πυρά και κάποιοι αρχίζουν να οπισθοχωρούν. Ενας εξακολουθεί να προχωράει. Φτάνει μπροστά στο τανκ με τα χέρια σηκωμένα ψηλά. Και τότε τον πυροβολούν!

Ο τίτλος είναι γραμμένος στα αραβικά και λέει: 'Ο στρατός πυροβολεί ειρηνικούς διαδηλωτές στην Ισμαηλίγια"

Η Ισμαηλίγια είναι πόλη στην βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου σύμφωνα με το Reuters έχασαν την ζωή τους 4 άνθρωποι την Παρασκευή.

Σε ένα άλλο βίντεο οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Δείχνει διαδηλωτές οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε γέφυρα και πηδούν ακόμα και στο κενό για να σωθούν!

Ταμπουρωμένοι σε τζαμί στο Κάϊρο

Από το βράδυ της Παρασκευής, εκατοντάδες οπαδοί του Μόρσι ταμπουρώθηκαν σε τζαμί για να γλιτώσουν από την σύλληψη. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν μέσα στο τζαμί προσπαθώντας να τους πείσουν να βγουν.

Μία διαδηλώτρια που βρίσκεται μέσα στο τέμενος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι ζητούν να μην συλληφθούν, ούτε να δεχτούν επίθεση από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί, με εχθρικές διαθέσεις, έξω από το τέμενος.

Η ένταση παραμένει και μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που πάνω από 90 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 1.000 οπαδοί του Μόρσι συνελήφθησαν.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η δίκη του Μουμπάρακ

Υστερα από συντομότατη συνεδρίαση, αιγυπτιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο διέκοψε σήμερα την πρόοδο της δίκης του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και των δύο γιών του, επειδή για "λόγους ασφάλειας" οι ανωτέρω δεν μπόρεσαν, σήμερα, να φθάσουν στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου στο Κάιρο.

Η επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας αποφασίστηκε από τον πρόεδρο αυτού του δικαστηρίου, τον εφέτη Μαχμούντ αλ Ρασίντι, να γίνει την 25η Αυγούστου.

Είναι η πρώτη φορά, που ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν ήταν παρών στη δευτεροβάθμια δίκη του.Κατηγορείται --απο κοινού με τους δύο γιούς του, τον Γκαμάλ και τον Αλάα--, για την συνέργια στους θανάτους εκατοντάδων πολιτών, ενώ διαρκούσε η λαϊκή εξέγερση που κορυφώθηκε με την ανατροπή του από το ύπατο αξίωμα, που κατείχε για περισσότερο από 20 έτη.



πηγη