Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Βάζουν και σκουπίδια μέσα στον χύμα καπνό;;;



του Κώστα Χαρδαβέλλα

Κυκλοφορούν τσιγάρα – βόμβες ανάμεσά μας…Λαθραία τσιγάρα άγνωστης προέλευσης και χύμα καπνός που κυκλοφορούν στις λαϊκές αγορές και μέσω Ίντερνετ αποτελούν μία τοξική βόμβα για χιλιάδες καπνιστές που κινδυνεύουν άμεσα ακόμα και με θάνατο ή δημιουργία καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών) σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκαν υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, υπέρβαση στην πίσσα 100% και στη νικοτίνη 15%.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών.

Τα λαθραία αυτά προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, δημιουργώντας έτσι εκατομμύρια ατομικές βόμβες τσιγάρα για την υγεία των καπνιστών.

Το 2012 οι συνολικές απώλειες φόρων για το ελληνικό κράτος από την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνού ανήλθαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ενώ οι απώλειες για το 2013 αναμένεται να έχουν αυξηθεί.



Σύμφωνα με διεθνή έκθεση της KPNG περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ενώ ο παράνομος χύμα καπνός πωλείται στις λαϊκές αγορές και μέσα από το Ίντερνετ χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος.

Ήδη ο βουλευτής Αλ. Κοντός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη από τον οποίο ζητεί να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να περιοριστούν οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος από την κυκλοφορία των λαθραίων τσιγάρων και του χύμα καπνού και πώς θα ενημερωθούν οι καπνιστές για τους μεγάλους κινδύνους που τους απειλούν με τα προϊόντα αυτά που κυκλοφορούν χωρίς κανένα έλεγχο.