Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Μέδουσα τεραστίων διαστάσεων στις θάλασσες της Αρκτικής

Μία μέδουσα στην οποία ο άνθρωπος είναι ένα μικροσκοπικό πλασματάκι μπροστά της βρίσκεται στις θάλασσες της Αρκτικής και ανήκει στην οικογένεια μεδουσών ‘Lions Mane’.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μέδουσα υπάρχει εδώ και 650 εκατομμύρια χρόνια και είναι σίγουρα από τις πρώτες μορφές ζωής πάνω στη Γη διότι πριν 650 εκατομμύρια χρόνια η Γη δεν είχε στη στεριά οποιαδήποτε μορφή ζωής και υπήρχαν μονάχα άγονα εδάφη με πετρώματα.

Αντίθετα στις θάλασσες είχαν αρχίσει να υπάρχουν οι πρώτες μορφές ζωής και τα πρώτα θαλάσσια όντα που μερικά ήταν πραγματικά τεραστίων διαστάσεων, κάτι σαν τεράστια χταπόδια, τεράστια ψάρια και τεράστια θαλάσσια τέρατα. Φυσικά και υπήρχαν και μικρότερα όντα τότε στους ωκεανούς.

Πάντως ένα από τα τεράστια όντα των τότε θαλασσών που ήταν και αυτή η μέδουσα που σε αντίθεση με τις άλλες πρωταρχικές μορφές ζωής που λόγω καταστροφών που υπέστη η Γη εξαφανίστηκαν, η συγκεκριμένη μέδουσα κατάφερε να επιβιώσει από όλες αυτές τις καταστροφές και να είναι τώρα ένα από τα μακροβιότερα και μεγαλύτερα προστατευόμενα είδη που έχουν υπάρξει ποτέ στη Γη.