Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Λίμνη στην Τανζανία μετατρέπει σε πέτρα ότι βρεθεί στα νερά της [εικόνες]


Μοιάζει σαν να βγήκε από σενάριο θρίλερ κι όμως είναι πραγματική. Πρόκειται για την ανατριχιαστική λίμνη Νάτρον στην Τανζανία της Αφρικής, με την ιδιαίτερα απόκοσμη όψη και τα φονικά νερά που κυριολεκτικά πετρώνουν ότι πέσει μέσα τους.

Η θερμοκρασία στη λίμνη φτάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου ενώ τα νερά της έχουν πολύ υψηλή αλκαλικότητα με pH 10.5. Ωστόσο το πιο συγκλονιστικό στοιχείο της λίμνης είναι εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειικό νάτριο και προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη και έχει την ιδιότητα να πετρώνει τα ζώα που πεθαίνουν στα νερά της.

Λόγω των ιδιοτήτων της, η λίμνη αυτή φιλοξενεί μόνο ένα είδος ψαριού το λεγόμενο Alcolapia latilabris καθώς και κυανοβακτήρια, έναν τύπο μπλε-πράσινων φυκιών.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη λίμνη αποτελεί τη μοναδική περιοχή στην ανατολική Αφρική όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια φλαμίνγκο, που τρέφονται με τα φύκια και ξεγελιούνται από τα νερά της λίμνης που μοιάζουν με καθρέφτη.

Όταν το νερό εξατμίζεται, η λίμνη γεμίζει μικρά νησάκια από αλάτι στα οποία κάθονται τα φλαμίνγκο, ωστόσο όταν η λίμνη γεμίζει ξανά, παγιδεύονται γιατί το νερό είναι τόσο «βαρύ», που δεν μπορούν να ξεφύγουν και μετατρέπονται σταδιακά σε απολιθώματα.

Την απόκοσμη λίμνη επισκέφθηκε ο φωτογράφος Νικ Μπραντ και φωτογράφισε μερικά πτηνά και νυχτερίδες που πέθαναν στη λίμνη και ξεβράστηκαν στις ακτές της, μοιάζοντας πραγματικά με γκαρκόιλ.

Ο φωτογράφος, απομάκρυνε τα ζώα από τη λίμνη και τα τοποθέτησε σε όρθιες στάσεις για να δείχνουν ζωντανά, «ανασταίνοντας» τα μέσα από την τέχνη.


iefimerida.gr