Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εξετάζεται φόρος και για όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας

Το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βάλει και άλλα έσοδα στα ταμεία του προτιμά για ακόμη μια φορά να ρίξει το βάρος στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Το ΥΠΟΙΚ έχει δει πως οι κάτοχοι πλέον αυτών των αυτοκινήτων, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολόγηση (τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελείας και τεκμήρια), καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις εφορίες. Σε μια αγορά μεταχειρισμένων νεκρή που κανείς δεν κοιτά να αγοράσει έναν 2.000+ κ.εκ Ι.Χ, τα αυτοκίνητα αυτά πολλές φορές πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Έτσι αρκετοί που δεν είναι διατεθειμένοι να “σκοτώσουν” το αυτοκίνητο τους που το πλήρωσαν με κόπους ετών, έχουν αποφασίσει να το κλείσουν στο γκαράζ, παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Αυτούς έχει βάλει στο μάτι λοιπόν το ΥΠΟΙΚ αφού με το Περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2014, εξετάζεται η πιθανότητα να φορολογηθούν αυτοτελώς τα ΙΧ που είναι σε ακινησία. Σαν ιδέα έχει πέσει τα αυτοκίνητα αυτά να μην πληρώνουν μεν τέλη κυκλοφορίας, αλλά να πληρώνουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αν αφορά ΙΧ άνω των 2000 κ.εκ.

Φέτος όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 2.000 κ.εκ τα πούλησαν εντός του 2013, ή κατέθεσαν πινακίδες στα τέλη του 2012, θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.

To ΥΠΟΙΚ είχε θέσει ως στόχο οκταμήνου του 2013, να δει τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας να φτάσουν τα 258 εκατ. ευρώ (244 εκατ. ευρώ το 8-μηνο του 2012). Αντ’αυτού, μόλις 126 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία του. Τα δε έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης (καινούρια ΙΧ) έχουν πέσει στα 45 εκατ. ευρώ το 2013, από 904 εκατ. ευρώ το 2004.

Να θυμίσω πως από την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISNET όπου ο καθένας θα τυπώνει το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014 το οποίο φέτος θα ενσωματώνει και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η πληρωμή του θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.


Δεν θα φανεί σε κανέναν παράξενο, μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, ειδικά αυτοί που έχουν στη κατοχή τους ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.εκ και άνω. Έως τα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθούν περισσότερες από 400.000 πινακίδες, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο στο 1 εκατ. αυτοκίνητα, τα οποία μέσα στην τελευταία διετία έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Κατά τα άλλα, κάποιοι συνεχίζουν να μας μιλούν για ανάπτυξη, success story, δημοσιονομικό πλεόνασμα και έξοδο από την κρίση. Live Your Myth in Greece…





ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ







[Πηγή: iTabloid]