Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Φίλοι ή εραστές; Υπάρχει φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας;


Μήπως πάσχουμε από επιλεκτική κοινωνική τύφλωση σχετικά με τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων; Μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών χωρίς απώτερο σεχουαλικό σκοπό; Ας δούμε κατ' αρχήν πώς ξεκινούν οι φιλίες. Καθώς ένα άτομο κοινωνικοποιείται, μαθαίνει κανόνες για το πώς να φερθεί σε φιλίες με άτομα του ίδιου φύλου: τα αγόρια ασχολούνται με σπορ και ομαδικά παιχνίδια, τα κορίτσια μιλάνε και μοιράζονται εμπειρίες και μεγαλώνοντας συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Το άτομο μαθαίνει πώς να φερθεί στο άλλο φύλο σε μια ρομαντική σχέση: πώς να δείξει το ενδιαφέρον του, πώς να βγει σε ραντεβού κ.ο.κ. Αλλά κοινωνικοί κανόνες για φιλία μεταξύ γυναικών και αντρών; Δεν υπάρχουν! Σύμφωνα με τον δρα Ο' Meara, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ, τέσσερα βασικά εμπόδια παρεμβάλλονται στις σχέσεις των δύο φύλων και δυσκολεύουν την εδραίωση πραγματικής φιλίας. Ποια είναι αυτά;

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, ΝευροψυχολόγοςΕΜΠΟΔΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1

Ορισμός της σχέσης

Φίλοι ή εραστές; Υπάρχει πλατωνική αγάπη, με την έννοια μιας γενικότερης έλξης προς το άλλο φύλο στα πλαίσια μιας φιλίας. Αλλά ο διαχωρισμός ανάμεσα στα ρομαντικά, στα σεχουαλικά και στα φιλικά συναισθήματα είναι πολύ δύσκολος, μια που αυτά εμπλέκονται και ανάλογα με τις συνθήκες παραχωρούν τα πρωτεία σε κάποιο από τα τρία, για να ανατραπεί αυτή η ισορροπία κάτω από άλλες συνθήκες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν κάποιο άτομο που το αγαπούν, περνούν καλά μαζί του, επιδιώκουν την παρέα του, αλλά δεν θα ήθελαν και δεν έχουν κάνει βήματα για να το πλησιάσουν ερwτικά και να του ζητήσουν ραντεβού ή γάμο.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2

Ξεπέρασμα της έλξης

Ας μιλήσουμε για σεχ! Είναι η πεζή πραγματικότητα ότι πίσω από κάθε φιλική σχέση μεταξύ αντρών και γυναικών παραμονεύει η «απειλή» της ακάλεστης σεχουαλικής επιθυμίας. Δε θέλει και πολύ για ένα απλό πλατωνικό αγκάλιασμα να πάρει μια πιο ερwτική σημασία. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η έλξη είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Μεγάλη έρευνα σε 150 εργαζομένους που ερωτήθηκαν σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι στις φιλίες των δύο φύλων, έδειξε ότι το νούμερο ένα στο τι δεν αρέσει στις γυναίκες είναι η σεχουαλική ένταση που υπάρχει, ενώ οι άντρες απάντησαν ότι η σεχουαλική έλξη ήταν ένας βασικός λόγος για να ξεκινήσουν μια φιλία με μια γυναίκα και ότι κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερο βάθος στη φιλία! Γεγονός είναι ότι 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κάποια σεχουαλική ένταση ήταν παρούσα στις φιλικές σχέσεις τους με το άλλο φύλο.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 3

Το μάτι της κοινωνίας

Οι αμφισβητίες είναι ανάμεσά μας! Τα άτομα με καλούς φίλους του άλλου φύλου βρίσκονται στο στόχαστρο των ερωτήσεων και των σχολίων διαφόρων: «Σίγουρα είναι απλώς φιλία;». Ο σκεπτικισμός και η αμφιβολία αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά και στα σχόλια του κοινωνικού περίγυρου των ανθρώπων που έχουν στενές φιλικές σχέσεις με το άλλο φύλο.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 4

Ο τόπος συνάντησης

Πού γίνονται οι γνωριμίες που οδηγούν στη φιλία; Καθώς η αγορά εργασίας είναι ανοιχτή στις γυναίκες και σε πολλά παραδοσιακά «αντρικά» επαγγέλματα τώρα απασχολούνται και γυναίκες, τα δύο φύλα έχουν τεράστιες ευκαιρίες συνύπαρξης και συγχρωτισμού σε ένα περιβάλλον που, από μόνο του, δεν είναι ερwτικά φορτισμένο.

Παρ' όλα αυτά, οι ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση είναι λίγες, όπως προκύπτει από απλή παρατήρηση των ομάδων που δημιουργούνται στο γραφείο και αντικατοπτρίζουν ομάδες μικρότερων ηλικιών: τα αγόρια με τα αγόρια και τα κορίτσια με τα κορίτσια, και όποιος αποκλίνει από αυτό κάτι στραβό έχει! Καθώς τα μέλη των δύο φύλων μαθαίνουν κώδικες επικοινωνίας με το φύλο τους, διαμορφώνουν διαφορετικό τρόπο επαφής με το άλλο φύλο στην εφηβεία τους, όταν οι γενετήσιες ορμές έχουν πρωταρχικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι και τα κανάλια της επικοινωνίας θα έχουν ως στόχο την εύρεση σεχουαλικού συντρόφου. Και μη έχοντας πρότυπο για φιλία με το άλλο φύλο, κάτι τέτοιο δεν μπαίνει καν στην εξίσωση! Και αυτό συνεχίζεται και στην υπόλοιπη ζωή των ανθρώπων: αν προσέχουμε γύρω μας σε πάρτι, ταβέρνες ή χώρους διασκέδασης, θα παρατηρήσουμε ότι συνήθως οι άντρες συσπειρώνονται σε μια γωνιά και οι γυναίκες σε μιαν άλλη, διαμορφώνοντας τις δικές τους ομάδες γνωριμίας, φιλίας και επικοινωνίας.

Παρ' όλο που πρόκειται για υπαρκτά εμπόδια, ωστόσο η φιλία μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι απλώς εφικτή αλλά, σε τελευταία ανάλυση, επιβάλλεται, αν πρόκειται άντρες και γυναίκες να συνυπάρξουν ισότιμα στη δουλειά, στη διασκέδαση και στην κοινωνική ζωή.


ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ