Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Το ήξερες;- Γιατί χρησιμοποιούνται καμπάνες και κουδούνια σε τελετές?


Γιατί χρησιμοποιούνται καμπάνες και κουδούνια σε τελετές;...



Από την αρχαιότητα σε όλους τους πολιτισμούς παρατηρούμε την παρουσία της καμπάνας και πολλών μικρών κουδουνιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά. Το σχήμα της καμπάνας είναι θολωτό κενό από μέσα και κομμένο που κάνει μια έμμεση αναφορά στο καβούκι της χελώνας.

Αυτός βέβαια δεν είναι και ο μοναδικός συμβολισμός της.
Το θολωτό σχήμα της παραπέμπει στον ουράνιο θόλο. Ο επίπεδος κυκλικός πυθμένας αντιπροσωπεύει την επίπεδη κυκλική γραμμή του ορίζοντα της γης.
Η γλώσσα αντιπροσωπεύει την φωνή της θεότητας, όπως επίσης και τον ερμητικό λόγο. Ο κενός χώρος εντός της καμπάνας αντιπροσωπεύει όλα αυτά που περιέχονται μεταξύ ουρανού και γης.
Όταν η γλώσσα χτυπά την εσωτερική πλευρά της καμπάνας ή του κουδουνιού συμβολίζει ένα μήνυμα που δημιουργείτε μέσα στο θόλο, ή τρούλο, του ουρανού και αντηχεί για να παραδοθεί κάτω στη γη.
Οι καμπάνες όπως και τα κουδούνια ποικίλουν στην χρήση τους και τον συμβολισμό τους.
Κουδούνια χρησιμοποιούνται σαν ξυπνητήρια για να μας ξυπνήσουν και να μας παροτρύνουν να ξεκινήσουμε τον αγώνα για τις καθημερινές μας επιδιώξεις.
Κουδούνια χρησιμοποιούνται σε αίθουσες διδασκαλίας για να ανακοινώσουν την έναρξη και το τέλος των μαθημάτων.
Οι καμπάνες έχουν βέβαια κύρια χρήση στην αναγγελία των θρησκευτικών τελετών.
Χρησιμοποιούνται επίσης οι καμπάνες ή κουδούνια σε ιεροτελεστίες και τελετές.
Συμβολίζουν την εγγύτητα προς το πνεύμα . οι χαμηλότερες νότες μπορούν να αμβλύνουν τα πνεύματα των ανθρώπων, να ενσταλάξουν μια μελαγχολική διάθεση, όπως συμβαίνει με τον πένθιμο ήχο τους την Μεγάλη Παρασκευή.
Επίσης, χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν την ώρα όταν είναι στα κωδωνοστάσια των εκκλησιών, ορίζουν δηλαδή τον χρόνο της ημέρας.
Οι καμπάνες είναι οι συντονιστές των ψυχών των ανθρώπων με το θείο πνεύμα.
Οι χρήση τους από όλες τις θρησκείες, παγανιστικές, πολυθεϊστικές, μονοθεϊστικές σημαίνει ακριβώς αυτόν τον συμβολισμό. Την ένωση του ανθρώπου με την θεία αναγγελία.
Η διαφορά του ήχου δηλαδή, δηλαδή όταν ο ήχος είναι δυνατός κοφτός και επαναλαμβανόμενος έχουμε έναν εορταστικό ήχο που θέλει να αναγγείλει την έναρξη μιας εορταστικής τελετής.
Αντίθετα ο συνεχής και πολύ έντονος ήχος είναι η εξαγγελία κάποιου κινδύνου, σε περιπτώσεις πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών ατυχημάτων ο συνεχής και έντονος ήχος της σηματοδοτεί την εγρήγορση των ανθρώπων μπροστά σε κάποιον κίνδυνο.
Τελικά η καμπάνα και η μικρότερη φόρμα της που είναι το κουδούνι σημαίνουν την αφύπνιση του ανθρώπου και την ένωση του με τον θείο λόγο.