Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σκόπια: Κατέθεσαν νομοσχέδιο όπου απαγορεύουν τον Ηλιο της Βεργίνας


Την απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας για κρατικούς ή άλλους σκοπούς στην ΠΓΔΜ προτείνει με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή της γειτονικής χώρας, ο αρχηγός του «Φιλελεύθερου Κόμματος» (LP - μικρό κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης) Ίβον Βελίτσκοβσκι, σε μία χειρονομία καλής θέλησης, όπως λέει, έναντι της Ελλάδας, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας και να απαγορευτεί η χρήση του εκ μέρους πολιτικών κομμάτων, ή σε εκδηλώσεις που διοργανώνει τόσο η δημόσια διοίκηση, όσο και μεμονωμένα άτομα.

Προβλέπεται μάλιστα, ότι για κάθε χρήση του συμβόλου θα επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα.

«Η απαγόρευση της χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας ρυθμίζεται μέσω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη το 1995 μεταξύ της Ελλάδας και της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", ωστόσο μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται αναλόγως, καθώς ο Ήλιος εμφανίζεται στους κρατικούς θεσμούς, σε αθλητικούς αγώνες, σε αθλητικές αίθουσες που κατασκευάστηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, ενώ η σημαία με αυτό το σύμβολο συχνά κυματίζει στις εορταστικές εκδηλώσεις κατά τις κρατικές εορτές, καθώς και στις συγκεντρώσεις κάποιων πολιτικών κομμάτων», παραδέχθηκε ο κ. Βελίτσκοβσκι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο εν λόγω νόμος θα συμβάλει στη αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, ενώ από την πλευρά των Σκοπίων θα έχει γίνει ένα θετικό βήμα και μία σημαντική υποχώρηση.

«Με αυτό τον τρόπο η "Μακεδονία" θα δείξει πως δεν κάνει κατάχρηση, παρότι σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Επειδή βρισκόμαστε σε φάση επίλυσης της διένεξης με την Ελλάδα, η κίνηση αυτή μπορεί να ενισχύσει τη θέση της "Μακεδονίας" και να συνεισφέρει στην επίτευξη της επιθυμητής λύσης», εκτίμησε ο κ. Βελίτσκοβσκι.

Όπως σημείωσε, οι πράξεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στις οποίες δεσμεύτηκε η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνονται σεβαστές και για το λόγο αυτό αναμένει στήριξη από τα άλλα κόμματα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό και βουλευτή του LP, για την επίτευξη συμβιβασμού με την Ελλάδα είναι αναγκαίο να τεθούν στην άκρη τα ζητήματα «εθνικής ταυτότητας» και η ΠΓΔΜ να εμμένει στις υπογεγραμμένες διεθνείς λύσεις.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011 συνεργάστηκε με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και εξέλεξε έναν βουλευτή.

Την πρόταση αυτή του κ. Βελίτσκοβσκι υποστήριξε το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα της «Εθνική Δημοκρατική Αναγέννηση» (NDP) του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή της ΠΓΔΜ με δύο βουλευτές.

Ο βουλευτής του NDP Νάτζι Τζελίλι τόνισε ότι με την κίνηση αυτή θα αρθεί ένα από τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: «Είναι καιρός πλέον κάποιος στο κράτος να υποδείξει σε αυτή την κυβέρνηση το τί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί. Με αυτό τον νόμο θα βελτιωθούν οι βαριά διαταραγμένες σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και με τους άλλους γείτονες» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα έχει τη στήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων».

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩΠΗΓΗ: iefimerida.gr