Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες!
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα.
Ηδη στην Αττική βρέχει καταρρακτωδώς. Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Χαμοστέρνας μέχρι Π.Ράλλη στο ρεύμα προς Αθήνα λόγω…

πλημμύρας.
Το κύμα κακοκαιρίας έχει «χτυπήσει» όλη τη χώρα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν το Σάββατο απο τα δυτικά, σταδιακά επεκτείνονται σήμερα στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και από το απόγευμα στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων) .
Στην Αττική οι βροχές και καταιγίδες τη νύχτα αναμένεται να εξασθενήσουν.
Αναλυτικότερα η πρόγνωση για σήμερα Κυριακή

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 11 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Ύφεση την φαινομένων τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Οι άνεμοι προβλέπονται από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές η καταιγίδες κυρίως στις δυτικές περιοχές.
Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα από το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι προβλέπονται νότιοι 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα- Τρίτη
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα κατά διαστήματα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Επίσης αναμένεται να συνεχιστούν και στη Θράκη μέχρι το πρωί, στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ. Χιόνια προβλέπεται να πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Μακεδονίας και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη σε όλη τη χώρα, από βορρά προς νότο, με παροδικές χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Συμβουλές απο τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ