Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

«Αν καθυστερούσαμε πάνω από πέντε λεπτά...»!

 



Ο γιατρός του Άρη, Βαγγέλης Πανταζής μίλησε για το περιστατικό με τον Νίκο Μαρινάκη τονίζοντας πως αν καθυστερούσαν πάνω από πέντε λεπτά δε θα πήγαινε αίμα στον εγκέφαλο.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον «Αρένα»:
Για το περιστατικό με τον Μαρινάκη: «Διαπίστωσα πως ο παίκτης του Παναθηναϊκού είχε συσπάσεις, ενώ ο παίκτης μας ήταν μια χαρά. Για αυτόν τον λόγο πήγα να βοηθήσω τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Του έκανα υπερέκταση στο κεφάλι και προσπάθησα να του ανοίξω το στόμα. Όσον αφορά το αίμα που υπήρχε, ήταν από το σκισμένο χείλος. Μετά έφτασαν οι γιατροί του Παναθηναϊκού, που έβαλαν ένα επιστόμιο και μπόρεσε το παιδί ν' αντιδράσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε το κεφάλι του ασθενή όσο το δυνατόν προς τα πίσω και να πιέσουμε τη κάτω γνάθο προς τα κάτω, ώστε ν΄ ανοίξουμε το στόμα. Γι΄ αυτό χρειάζεται ένα επιστόμιο, ώστε να ανοίξει το στόμα και να σπρώξουμε τη γλώσσα προς τα μπροστά. Από εκεί και πέρα τον βάζουμε στα πλάγια για την περίπτωση που κάνει εμετό να μη υπάρξει περίπτωση να πνιγεί».


Για το πόσο συχνά μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο: «Είναι ένα σπάνιο περιστατικό. Αυτό μου έχει συμβεί ακόμα μια φορά στον Αχιλλέα Τριανδρίας στο παιδικό. Αυτά διδάσκονται και στις σχολές προπονητών και στους γυμναστές. Είναι βασικές πρώτες βοήθειες».

Για την ετοιμότητα που υπήρχε στο Χαριλάου: «Το παιδί είχε απώλεια αισθήσεων και έλεγε πράγματα ασυναίσθητα, όπως το ότι μπορούσε να συνεχίσει. Αν καθυστερούσαμε πάνω από πέντε λεπτά δε θα πήγαινε αίμα στον εγκέφαλο και θα αντιμετωπίζαμε τα χειρότερα. Στο Χαριλάου είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε απινιδωτή για τέτοιες περιπτώσεις».

Για την περίπτωση που υπήρχε απινιδωτής στην περίπτωση του Περσιανλή: «Αν υπήρχε απινιδωτής στον Περσιανλή υπήρχε η πιθανότητα να σωθεί. Βέβαια εξαρτάται από τι συνέβη στον άνθρωπο ακριβώς».

Για την έλλειψη εξοπλισμού από το ασθενοφόρο: «Αν όντως δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός από το ασθενοφόρο, την ευθύνη δεν την έχει ο Αρης. Υπεύθυνη για την έλλειψη εξοπλισμού του ασθενοφόρου είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο Αρης».

Για τους τραυματισμούς στον Αρη: «Έχουμε τον Ίμπε, ο οποίος έπαθε μια θλάση τετρακεφάλου, τον Κοτσαρίδη που έπαθε, επίσης, μια μικρή θλάση στον δικέφαλου. Επιπλέον είναι ο Ηρακλής και ο Τριανταφυλάκος που είναι τραυματίες ήδη. Όσον αφορά στον Κύργια, έχει απλά μια κάκωση στο κεφάλι, έγινε μια εξέταση και το παιδί είναι μια χαρά. Θα κάνουμε μια προσπάθεια για να είναι όλα τα παιδία έτοιμα με τον ΠΑΟΚ».




ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ