Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οι δέσμες φωτός των φίλων στο Facebook







Ο Paul Butler κάνει την πρακτική του στο τμήμα μηχανικής δομής δεδομένων της εταιρίας-κολοσσού του Mark Zuckerberg, του γνωστού μας Facebook. Αυτός ο πολυμήχανος και ευφάνταστος μηχανικός υπολογιστών έφτιαξε έναν πανέμορφο χάρτη του πλανήτη ο οποίος επιδεικνύει τις σχέσεις φιλίας μέσω του Facebook και τις διαστάσεις και αποστάσεις στις οποίες έχουν εξαπλωθεί.



«Ενδιαφέρθηκα στο να παρατηρήσω πως έχουν επηρεάσει τα κρατικά σύνορα και η γεωγραφία τις φιλίες μεταξύ γνωστών στο Facebook», δήλωσε ο Butler σε ένα ‘ποστάρισμα΄στη σελίδα του στο Facebook, συνοδευόμενο από το χάρτη. «Ήθελα να δημιουργήσω μία απεικόνιση η οποία επεδείκνυε ποιες πόλεις φιλοξενούσαν φιλίες μεταξύ των πολιτών τους».

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Butler δεν χρησιμοποίησε ως σημείο εκκίνησης την πρόθεση να φτιάξει ένα χάρτη του κόσμου, αλλά ο ίδιος ο χάρτης μορφοποιήθηκε μόνος του κατά τη διάρκεια της μελέτης.




Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Facebook, ο Butler διερεύνησε ένα εύρος στατιστικού δείγματος 10.000.000 ανθρώπων-χρηστών του εν λόγω site κοινωνικής δικτύωσης, χάραξε τις τοποθεσίες των ανθρώπων αυτών ανά τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, και μετά ένωσε τα σημεία με γραμμές μεταξύ των «φίλων». Όσο περισσότερες φιλίες υπήρχαν μεταξύ πόλεων τόσο πιο ζωντανό το χρώμα των γραμμών. Όσο δούλευε ο Butler, τόσο και παρατηρούσε τη δημιουργία του πραγματικού χάρτη.

Χαρακτηριστικά έγραψε: «Όχι μόνο φαίνονται οι ήπειροι της Γης αλλά και μερικά σύνορα κρατών φαίνονταν αχνά. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως γνώριζα πως οι γραμμές δεν απεικόνιζαν παραλιακές γραμμές, ποτάμια ή σύνορα, αλλά πραγματικές ανθρώπινες φιλίες. Κάθε γραμμή συμβολίζει και αντιπροσωπεύει μία φιλία η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ένα συγγενής στο εξωτερικό, ή ένας παλιός φίλος από το σχολείο που μετακόμισε λόγω των συγκυριών της ζωής».

Παρακολουθήστε τη φωτογραφία του Butler, και συγκρίνετέ την με τη φωτογραφία της NASA, η οποία απεικονίζει τη Γη το βράδυ.






ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ







http://perierga.gr