Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τεχνητό αίμα από ... νερό!

Τη λύση για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αίματος των νοσοκομείων προσπαθούν να δώσουν επιστήμονες στη Ρουμανία, οι οποίοι ανέπτυξαν τεχνητό αίμα από νερό, άλατα και πρωτεΐνες!

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, το αίμα περιέχει μεταξύ άλλων αλμπουμίνη, καθώς και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοερυθρίνη, η οποία υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια και -σε αντίθεση με την αιμογλοβίνη- μπορεί να παραμένει σταθερή όταν βρίσκεται υπό σωματική ή χημική καταπόνηση.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν δοκιμάσει το τεχνητό αίμα σε ποντίκια υπό εργαστηριακές συνθήκες και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός τους το δέχεται κανονικά χωρίς να παρουσιάζει παρενέργειες. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν πιστεύουν ότι δεν θα αργήσουν οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο, οι οποίες αν όλα εξελιχτούν ομαλά, θα ξεκινήσουν σε διάστημα ενός ή δύο ετών.

Η καινοτομία φέρει την υπογραφή της επιστημονικής ομάδας του μόλις 39 ετών δόκτορος Radu Silaghi-Dumitrescu από το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai στη βορειοανατολική Ρουμανία, ο οποίος ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα εδώ και έξι χρόνια. «Οταν τους χορηγήθηκε το τεχνητό αίμα, τα ποντίκια παρέμειναν όπως ήταν και αυτό ακριβώς θέλουμε: να μην παρουσιάσουν δηλαδή καμία ένδειξη ασθένειας ή φλεγμονής. Είναι σαν οποιοδήποτε φάρμακο» είπε ο δρ Silaghi-Dumitrescu, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην καινοτομία ερευνητών από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Μπρίστολ, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από μυελό των οστών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Τέρνερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν αρκετή ποσότητα κυττάρων που θα είναι συμβατά με την ομάδα αίματος 0 αρνητικό, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του 98% του πληθυσμού της Βρετανίας.

Τα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών με βλαστοκύτταρα αίματος έχουν ξεκινήσει επιστήμονες στη Γαλλία, ενώ σε άλλες χώρες ομάδες ερευνητών προσπαθούν να αναπτύξουν αιμογλοβίνη, την πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ