Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ: -93 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο: Δείτε σε ποια περιοχή του πλανήτη...


Οταν η θερμοκρασία στην Ελλάδα αρχίσει να προσεγγίζει τις αρνητικές τιμές επικρατεί ένας μικρός πανικός. Ολοι «εξοπλίζονται» με τα πιο βαριά ρούχα τους στην περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έστω και για λίγο έξω από το ζεστό σπίτι τους. Σε περίπτωση δε που εμφανιστούν οι πρώτες νιφάδες, οι περισσότερες δραστηριότητες αναβάλλονται για χάρη του σπάνιου αυτού φαινομένου. Ωστόσο, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, αν κάποιος ζούσε, τότε θα έβγαινε για... ηλιοθεραπεία σε αντίστοιχες μέρες.

Ο λόγος για την παγωμένη Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασία αγγίζει τιμές που δεν μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Μάλιστα, καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ... ψύχους με το δείκτη της θερμοκρασίας να ξεπερνά κάθε παλαιότερη ένδειξη. Σύμφωνα με μετρήσεις από δορυφόρους που έγιναν από την ομάδα του Ted Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, τα θερμόμετρα στην Ανταρκτική έδειξαν -93,2.

Αυτή είναι και η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη προγούμενη χαμηλότερη να είναι στους 89,2 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το νέο ρεκόρ δεν θα περάσει ωστόσο στα επίσημα βιβλία, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ αυτή η θερμοκρασία καταγράφηκε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια ήπειρο συμβαίνουν όταν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων χειμώνων ο αέρας γίνεται υπερβολικά καθαρός και ξηρός με αποτέλεσμα να «επιτρέπει» στην θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ανακλάται πίσω στο διάστημα.

Ψάχνεις τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο διαδίκτυο;; Δες εδώ>> και εδώ>> 


iefimerida.gr