Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το επώνυμο αποκαλύπτει την κατάσταση της υγείας!


Σκεφτήκατε ποτέ ότι το επώνυμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη της καλής ή της κακής υγείας;

Ιρλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση. Τα άτομα που έχουν το επώνυμο Brady (ετυμολογικά συγγενικό με το βραδύς) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν βραδυκαρδία, μια πάθηση στην οποία οι καρδιακοί παλμοί είναι λιγότεροι από το φυσιολογικό. Συχνά, η πάθηση επιβάλλει την εμφύτευση βηματοδότη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 161.967 άτομα, από τα οποία τα 579 είχαν το επώνυμο Brady. Στη συνέχεια, αναζήτησαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επεμβάσεις βηματοδότη ώστε να μελετήσουν την αναλογία των Brady και των επεμβάσεων βηματοδότη.

Προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι οι Brady είχαν 2,27 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν βηματοδότη, σε σύγκριση με άτομα που είχαν διαφορετικό επώνυμο!

Δήλωσαν πως ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τις κυρίες Brady που δεν έχουν διατηρήσει το πατρικό τους όνομα.

Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας θα είναι να εντοπίσει εάν οι δείκτες παχυσαρκίας είναι αυξημένοι σε όσους έχουν το επώνυμο Fatt (fat = παχύς) και αν η κατάθλιψη χτυπά συχνότερα τα άτομα με το επώνυμο Lowe (low = πεσμένος).

Η νέα και παράδοξη μελέτη δημοσιεύεται στο εορταστικό τεύχος του British Medical Journal.

Διαβάστε πως να μειώσετε τον λογαριασμό τους ρεύματος εδώ 



www.onmed.gr