Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ερντογάν: Θράκη σημαίνει για εμάς Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη


Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Κεσσάνη, ο τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε πως η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία, προσθέτοντας πως «η Θράκη είναι ταυτοχρόνως η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, το Κίρτζαλι στη Βουλγαρία, ο Βαρδάρης, τα Σκόπια, το Πρίζρεν στο Κόσοβο, το Σεράγεβο». Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ.
Προκλητικές δηλώσεις πραγματοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το οθωμανικό παρελθόν της Θράκης αλλά και άλλων Βαλκανικών περιοχών, τονίζοντας πως όταν η Άγκυρα αναφέρεται στη Θράκη, αναφέρεται και στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην Κεσσάνη, ο κ. Ερντογάν εξήγησε πως η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία, προσθέτοντας πως «η Θράκη είναι ταυτοχρόνως η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, το Κίρτζαλι στη Βουλγαρία, ο Βαρδάρης, τα Σκόπια, το Πρίζρεν στο Κόσοβο, το Σεράγεβο».

Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «η Θράκη είναι η ζωντανή ιστορία της Τουρκίας στην Ευρώπη και η εκπρόσωπος του ιστορικού παρελθόντος της σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπολη».

Σκληρή απάντηση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χρήστος Κούτρας.

Ψάχνεις τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο διαδίκτυο;; Δες εδώ>> και εδώ>> 


πηγή