Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό.


Πώς μπορεί να κρατήσει κανείς το σπίτι του ζεστό τώρα που άρχισαν τα κρύα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε πολυέξοδες λύσεις, όπως την τοποθέτηση διπλών τζαμιών ή μετατροπές στη μόνωση και...
άλλες εναλλακτικές λύσεις, που είναι μεν αποτελεσματικές, αλλά χρειάζεται κανείς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη;


1. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια ζέστης από τα καλοριφέρ, ειδικά όσα είναι τοποθετημένα σε τοίχους που «κοιτούν» προς το εξωτερικό τμήμα του κτιρίου.

Απλά τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου πίσω από το καλοριφέρ, για να αντανακλάται η ζέστη προς το εσωτερικό του δωματίου.


2. Βάλτε χοντρές κουρτίνες

Είναι ένας απλός τρόπος να προστατέψετε το σπίτι σας από την απώλεια ζέστης μέσω των παραθύρων.


3. Παντζούρια

Κλείστε τα παντζούρια το βράδυ, ενώ την ημέρα που θα έχει ήλιο αφήστε τα διάπλατα ανοιχτά, το ίδιο και τις κουρτίνες.

4. Χαραμάδες

Καλύψτε οποιαδήποτε χαραμάδα ή κενό με ειδικά αυτοκόλλητα ή προστατευτικά για πόρτες και παράθυρα.


5. Διάταξη επίπλων

Μην τοποθετείτε μπροστά από τα καλοριφέρ, μεγάλα έπιπλα.


6. Σώματα-ταβάνι

Αν έχετε ψηλό ταβάνι τοποθετήστε ένα μικρό ράφι επάνω από τα καλοριφέρ.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να οδηγήσετε τη ζέστη στο εσωτερικό του χώρου, αντί να πάει στο ταβάνι.

Το ίδιο κάνετε κι αν έχετε καλοριφέρ δίπλα σε παράθυρα με κοντές κουρτίνες, όπου ο ζεστός αέρας μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσά τους.


7. Αχρησιμοποίητοι χώροι

Κλείστε τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε.


8. Γuμνά πατώματα

Καλύψτε τα γuμνά πατώματα, καθώς ευθύνονται για το 10% περίπου της απώλειας ζέστης.

Στρώστε χαλιά, φλοκάτες και μοκέτες, παντού.


9. Ζεστή διακόσμηση

Η εικόνα και μόνο μιας μάλλινης ή fleece κουβέρτας στον καναπέ ή στο κρεβάτι και μερικά διακοσμητικά μαξιλάρια από πλεκτό μαλλί ή από faux γούνα, δίνουν την εντύπωση ενός πολύ ζεστού σπιτιού, ακόμα κι αν το καλοριφέρ είναι κλειστό ενώ προσφέρουν και εκ των πραγμάτων, ζεστασιά.


Αν πάλι, θέλετε να ζεσταθείτε χωρίς τη χρήση πετρελαίου, αλλά οπωσδήποτε με κάποιο θερμαντικό μέσο, προτείνουμε τα παρακάτω:


-Σόμπα ξύλου

Προσφέρει καλή θέρμανση, ακόμα και σε ολόκληρο το σπίτι και είναι αρκετά οικονομική.

Ωστόσο, για την εγκατάστασή της, καθώς έχει μπουριά και καμινάδα, απαιτείται ειδικός.

Οι τιμές για σόμπες ξύλου ξεκινούν από 150 ευρώ, αλλά όσο πιο καλής ποιότητας και πιο αποδοτική σόμπα επιλέξετε, τόσο πιο ακριβά θα σας κοστίσει.


-Σόμπα pellet

Το pellet είναι φυσικό οικολογικό καύσιμο (βιομάζα), που παράγεται κυρίως από ξύλο και άλλη οργανική ύλη και πωλείται σε μορφή μικρών κυλίνδρων.

Στην ουσία είναι πεπιεσμένο πριονίδι, το οποίο χάρη στην ελάχιστη υγρασία, τη συμπίεση και την ευκολία στην αποθήκευση, βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα της σόμπας.

Πωλείται κατά μέσο όρο περίπου κατά 20-27 λεπτά του ευρώ/κιλό (ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου μισό λίτρο πετρελαίου) και το τελικό κόστος θέρμανσης που προσφέρει είναι 50% μικρότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι σόμπες pellet είναι πιο ακριβές από τις ξυλόσομπες, με τιμές που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.-Ηλεκτρικές θερμάστρες – θερμοπομποί – θερμοσυσσωρευτές

Οι συσκευές αυτές επιλέγονται κυρίως από σπίτια που δεν έχουν άλλο μηχανισμό θέρμανσης, τοποθετούνται με απλό τρόπο στους τοίχους του σπιτιού και για να λειτουργήσουν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.Για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. θα χρειαστείτε έναν θερμοπομπό ισχύος 400W, o οποίος δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 120 ευρώ (χωρίς το κόστος εγκατάστασης), ενώ η κατανάλωση ρεύματος κατά τη χρήση του είναι ανάλογη αυτής ενός κλιματιστικού με inverter.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ!! ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟΝ PULSEFIRE EZREAL!! ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΡΑ