Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΙΤΕ: Πόσο αμείβονται πρόεδροι και πρωθυπουργοί σε όλο τον κόσμο


Μπορεί να βρίσκονται στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας τους, ωστόσο αυτό δεν τους κάνει το ίδιο αμειβόμενους.Πρόεδροι Δημοκρατίας και...πρωθυπουργοί παίρνουν λιγότερα χρήματα από ότι ένας μέτριος τηλεοπτικός αστέρας στην προ κρίσης Ελλάδα, ενώ ακόμα και ο πανίσχυρος πρόεδρος των ΗΠΑ αμείβεται λιγότερο από τους ομολόγους του σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα – αν και ο σημερινός Έλληνας Πρόεδρος δεν εισπράττει την αμοιβή του.

Αυτή είναι η λίστα των ετήσιων αποδοχών των εκλεγμένων αξιωματούχων σύμφωνα με το Fortunegreece.


1. Λι Σιέν Λόονγκ, ΣιγκαπούρηΜισθός: 1 εκατ. €
Στην πόλη-κράτος όπου όλα γυρίζουν γύρω από την οικονομία, το πρακτικό πνεύμα υπαγορεύει η αμοιβή του πρωθυπουργού-μάνατζερ να αντανακλά την ευημερία της χώρας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από τον πρόεδρο, και αμείβεται εξαιρετικά σε σχέση με συναδέλφους του. Μάλιστα, ως τον Μάιο του 2012 η αμοιβή του ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του 2010 2,2 εκατ., αλλά του επιβλήθηκε μείωση λόγω της κρίσης. Επιπλέον, καταργήθηκε η σύνταξη του αξιώματος.

2. Λέουνγκ Τσουν- Γινγκ, Χονγκ ΚονγκΜισθός: 380.000 €
Εδώ ο «πρωθυπουργός» ονομάζεται Chief Executive, για να μην μένει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται -και σε αυτήν την περίπτωση- για κράτος-επιχείρηση, που ορίζεται από ένα σώμα 1.200 εκλεκτόρων. Ο μισθός του είναι 14 φορές μεγαλύτερος από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

3. Μπαράκ Ομπάμα, ΗΠΑΜισθός: 400.000 €
Ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», όπως αρέσει στους Αμερικανούς να αποκαλούν τον πρόεδρό τους, και ένοικος του διασημότερου σπιτιού στον κόσμο, εισπράττει μόλις 400.000 δολάρια το χρόνο. Βέβαια, μπορεί να κηρύξει πόλεμο σε όποιον θέλει, γνωρίζει όλα τα μυστικά του πλανήτη, εάν έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινους και, ίσως, ποιος πραγματικά σκότωσε τον JFK. Και, φυσικά, πετάει με το πιο cool προεδρικό αεροσκάφος του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος αμείβεται με 171.000 €.

4. Ουχούρου Κενυάτα, ΚένυαΜισθός: 231.000 €
Με το μισθό του να είναι 362 φορές πάνω από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας του, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος σε σχέση με τους πολίτες που εκπροσωπεί. Ο συγκεκριμένος είναι γιος του Τζόμο Κενυάτα, ιδρυτή της χώρας και πρώτου προέδρου.

5. Φρανσουά Ολάντ, ΓαλλίαΜισθός: 215.000 €
Προφανώς επειδή δεν είναι πια και τόσο δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα που, σύμφωνα με τη διάσημη ρήση του Σαρλ Ντε Γκολ, έχει 246 είδη τυριού, η αποζημίωση του Γάλλου προέδρου είναι μάλλον ταπεινή. Μάλιστα, είχε παγώσει επί Σαρκοζί λόγω της κρίσης και υπέστη μερικές επιπλέον περικοπές για να πέσει στα σημερινά επίπεδα, από τα 228.000 ευρώ που ήταν μέχρι το 2010.

6. Άνγκελα Μέρκελ, ΓερμανίαΜισθός: 210.000 €
Η ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης -αλλά και της ίδιας της Ευρώπης- έδωσε φέτος αύξηση στον εαυτό της κατά περίπου 1.000 € το μήνα, την πρώτη αύξηση από το 2001. Σχεδόν τζάμπα έρχεται στους Γερμανούς να έχουν στην καγκελαρία την, για πολλούς, ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη.

7. Έντα Κένι, ΙρλανδίαΜισθός: 200.000 €
Η δουλειά του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας δεν είναι αυτή που ήταν. Το 2010 η αποζημίωση άγγιζε τις 300.000 ευρώ, το 2011 έπεσε στις 214.000 και φέτος μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Και πρέπει να βγάλει και τη χώρα από την κρίση. Πάντως παίρνει περισσότερα από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

8. Ντέιβιντ Κάμερον, Ηνωμένο ΒασίλειοΜισθός: 160.000 €
Ο εκάστοτε κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ βγάζει περίπου όσα ένα μεσαίο στέλεχος στο Σίτι κι ας διαχειρίζεται μια «επιχείρηση» αξίας 1,7 τρισ. € – το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα 170 στελέχη της κυβέρνησής του -σύμβουλοι κυρίως- αμείβονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά και η συζήτηση για το αν ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πιο καλοπληρωμένος κρατά αιώνες στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αυξήσεις, πάντως, είναι τακτικές. Το 2010 ο μισθός ήταν 106.000 €.

9. Βλάντιμιρ Πούτιν, ΡωσίαΜισθός: 138.000 €
Το 2012, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας, ο νόμος έκανε υποχρεωτική τη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών. Εκεί φάνηκε πως τα έσοδα του προέδρου είναι τα μισά από εκείνα των συμβούλων του – οι οποίοι, όμως, έχουν και άλλες δουλειές.
O ίδιος έχει δηλώσει πως δουλεύει «σαν σκλάβος σε γαλέρα», αλλά είναι πλήθος οι αναφορές -οι περισσότερες στα wikileaks και από αναφορές της αντιπολίτευσης- πως έχει πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια και πολυτελή μέγαρα, αυτοκίνητα και αεροσκάφη, όλα στην απόλυτη διάθεσή του. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα τον «ακολουθήσουν» όταν συνταξιοδοτηθεί. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μέντβεντεφ δήλωσε περίπου 135.000 €.

10. Πρανάμπ Μουχέρτζι, ΙνδίαΜισθός: 3.000 €
Όχι, δεν είναι οι μηνιαίες απολαβές του αυτές, είναι οι ετήσιες. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου εργάζεται σχεδόν αμισθί, όπως και ο πρωθυπουργός που εισπράττει επίσης 3.000 € ετησίως.

- Κάρολος Παπούλιας, ΕλλάδαΜισθός: 160.000 € (δεν τον εισπράττει)

Γνωρίζοντας πλέον με πόσα αμείβονται διάφοροι ηγέτες του κόσμου και τι είδους οικονομίες διαχειρίζονται, είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να αμείβει τον απολύτως διακοσμητικό θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με 371.000 € το χρόνο, ποσό 22 φορές μεγαλύτερο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τρίτο στον κόσμο ως πέρυσι. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 η αποζημίωση μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό. Από τον Φεβρουάριο του 2012 ο Κάρολος Παπούλιας έχει παραιτηθεί του μισθού του. 

Τι είναι το forex και πως θα κερδίσεις χρήματα από αυτό; διαβάστε εδώ>>