Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Συμβόλαιο σιγουριάς σε Μήτρογλου!




Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμάζεται να καλέσει τον Μήτρογλου, τώρα που είναι τραυματίας, για να του κάνει επέκταση συμβολαίου και αλλαγή της ρήτρας. Παράλληλα θυμάται την περσινή διδακτική ιστορία του Μπουράκ Γιλμάζ και σημειώνει για τους σκόρερ του Ολυμπιακού και τις ημέρες που έρχονται για τον "πιστολέρο"

Πρώτα η είδηση - όπως διδάσκουν και οι καθηγητές στις σχολές δημοσιογραφίας. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης είναι στο Λονδίνο αυτές τις μέρες και μόλις επιστρέψει, μια δυο μέρες πριν ή μια δυο μέρες μετά το ματς με την Αντερλεχτ (είναι το μόνο που δεν ξέρω, αλλά ας το βρουν οι ρεπόρτερ…), θα καλέσει τον Κώστα Μήτρογλου για να του προτείνει και φέτος μια σημαντική αύξηση του συμβολαίου του με αντάλλαγμα, όπως και πέρυσι, την επιμήκυνσή του και την αλλαγή της ρήτρας.


Ο απροσδόκητος πρώτος τραυματισμός του, μετά από ένα τρίμηνο που τα πράγματα του πήγαιναν ονειρικά καλά, είναι κάτι που πιστεύω πως θα τον κάνει λίγο σοφότερο. Θα τον βοηθήσει να καταλάβει και πόσο εφήμερο πράγμα είναι η ποδοσφαιρική δόξα και πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε μια ομάδα που σε στηρίζει και αγωνιστικά και ηθικά. Θα του επιτρέψει να δει καθαρά επίσης ότι όλος αυτός καταιγισμός δημοσιότητας, που γνώρισε στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες του εξωτερικού, δεν είναι παρά ένα πάρτι της στιγμής: περνάς ωραία και όλοι ασχολούνται μαζί σου, αλλά δεν είσαι ο ντι τζέι, ούτε καν ο μοναδικός καλεσμένος.

Σε αυτά τα ωραία πάρτι σίγουρα διασκεδάζεις. Αλλά με την παρέα σου μπορεί να περάσει πάντα καλύτερα, γιατί οι άνθρωποι που σ αγαπάνε είναι πάντα πιο χρήσιμοι από αυτούς που σε κοιτάζουν με θαυμασμό.

H Ευρώπη "σκοτώνεται", αλλά γραπτώς
Δεν ήθελα να γράψω τίποτα για το Μήτρογλου όλο αυτό τον καιρό, που αν πιστέψουμε τις Liverpool Echo, τις Equipe και τις Bild, όλη η Ευρώπη «σκοτώνονταν» για χάρη του. Χαιρόμουν για την ευρωπαϊκή του δημοσιότητα, όπως χαίρομαι για κάθε παιδί που θυμίζει στους ξένους ότι υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξέρω ότι ο Μήτρογλου θα ήθελε να πάει στη Γερμανία και στη Ντόρτμουντ, γιατί μιλάει γερμανικά και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί, γιατί του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο της Μπορούσια και γιατί πιστεύει και σωστά πως του ταιριάζει η Μπουντεσλίγκα.

Όμως το ποδόσφαιρο είναι ένα σκληρό επάγγελμα και τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται πάντα: για να έχεις τη δύναμη να τα κυνηγάς πρέπει να έχεις εξασφαλίσει συνεχής παρουσίες και διακρίσεις στην ομάδα που θεωρείς εφαλτήριο. Ο Μήτρογλου είναι ωραίο να βλέπει τον Ολυμπιακό ως μια ομάδα που θα του δώσει τη μεγάλη ευκαιρία να βρει τον επόμενο σημαντικότερο και πιο glamour εργοδότη. Με τέτοια νοοτροπία και αντίληψη μόνο θα πάει μπροστά και θα συνεχίσει να βελτιώνεται: στη θέση του, όμως, θα εξασφάλιζα ένα καλύτερο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό, αν μου το πρόσφεραν.

Πριν συζητήσω προτάσεις άλλων, θα διασφάλιζα την παρουσία μου σε μια ομάδα που με σκληραγώγησε με δανεισμούς για να με κάνει σήμερα αστέρι της. Και μετά, ως Μήτρογλου μιλάω, σίγουρος ότι αυτό που έχω λίγο δεν είναι, θα πάλευα για το μεγάλο όνειρο χωρίς άγχος και χωρίς πίεση: με όλη την μποέμ ανεμελιά που με χαρακτηρίζει και την οποία την κουβαλάω ακριβώς γιατί πρώτα με ενδιαφέρει να παίζω και μετά με νοιάζει το που.

Η ιστορία του Μπουράκ Γιλμάζ
Στο Μήτρογλου θα θελα να πω μια διδακτική ιστορία. Πέρυσι τέτοια εποχή όλη η Ευρώπη ασχολούνταν με τον Μπουράκ Γιλμάζ, κανονιέρη και στυλοβάτη της Γαλατασαράι, που στο Τσάμπιονς λιγκ έκανε πράγματα και θαύματα. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Μήτρογλου, πέρυσι τέτοια εποχή , όλοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έστελναν κατασκόπους να τον δουν και ετοίμαζαν προσφορές: τύπος διέλυσε τις αντίπαλες άμυνες με 8 γκολ σε 12 ματς – επίδοση ανάλογη του Μέσι και του Κριστιάνο.

Αλλά πρόταση δεν ήρθε, κι αυτός αρνήθηκε την επέκταση του συμβολαίου που του πρότεινε η Γαλατά, η οποία στο μεταξύ απέκτησε τον Ντρογκμπά για να είναι εξασφαλισμένη. Φέτος ο Γιλμάζ ξεροσταλιάζει συχνά στον πάγκο, παίζει πολύ λιγότερο και η μέτρια απόδοσή του αποδίδεται στο ότι έχασε το μυαλό του περιμένοντας προτάσεις που δεν ήρθαν και μεταγραφές που δεν έγιναν.

Θα του έλεγα επίσης του Μήτρογλου και κάτι ακόμα: ότι ο τωρινός Ολυμπιακός είναι η Γη της επαγγελίας κάθε γκολτζή καθώς, τα τελευταία χρόνια ειδικά, όποιος φοράει τη φανέλα του βασικού φορ σκοράρει ακατάπαυστα και χωρίς μάλιστα να χτυπάει πέναλτι. Δυο χρόνια έκανε ατομικό ρεκόρ σκοραρίσματος ο Μιραλάς, που αποκτήθηκε ως ακραίος και έγινε με το Βαλβέρδε φορ περιοχής για να ξαναπάει στην Εβερτον στο πλάι, χάνοντας την μεγάλη επαφή του με τα δίχτυα. Πήρε τη σκυτάλη ο Τζεμπούρ, που βγήκε επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με γκολ που άλλη χρονιά δεν υπάρχουν στο κατά τα άλλα μεγάλο βιογραφικό του και δεν τα βάζει και φέτος στην Τουρκία.

Τους διαδέχτηκε και τους δυο ο Μήτρογλου, σκοράροντας για τρεις μήνες ακατάπαυστα, αλλά και χωρίς αυτόν τα γκολ στον Ολυμπιακό δεν λείπουν – τουλάχιστον στο πρωτάθλημα. Δεν το επισημαίνω για να μειώσω την εκπληκτική χρονιά του: ίσα ίσα επισημαίνω το αντίθετο – ότι δηλαδή η εφετινή του έκρηξη είναι απόδειξη ότι μπορεί να σηκώσει την πολυπόθητη φανέλα του βασικού που τόσο ήθελε και να την τιμήσει όσο κανείς, αλλά προσοχή η φανέλα μετράει περισσότερο από όνειρα που μπορεί να μείνουν τέτοια.

Οι μέρες που έρχονται
Άλλωστε για αυτά υπάρχει το καλοκαιρινό βραζιλιάνικο μουντιάλ: μια - δυο καλές εμφανίσεις με την Εθνική μπορεί να σε απογειώσουν, αλλά για να τις κάνεις πρέπει να πας εκεί με καθαρό μυαλό κι όχι με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας.

Το ξαναλέω: οι σημαντικές μέρες του Μήτρογλου δεν είναι αυτές που έχει πίσω, αλλά αυτές που έχει μπροστά του. Έχει ακόμα την ανάγκη του Ολυμπιακού, που δουλεύει φέτος ως ομάδα για αυτόν υποδειγματικά. Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει ότι όποια ομάδα τον θέλει θα πρέπει να καταβάλει 8 περίπου εκατομμύρια ντούκου, συν τα χρήματα που θα δώσει στον παίκτη: δεν υπάρχουν πολλές ικανές να δώσουν τόσα - με μικρές προκαταβολές λειτουργεί το παζάρι.

Ο Μήτρογλου πρέπει να εξασφαλίσει ότι η καλή χρονιά του θα ανταμειφθεί πρώτα από όλα με ένα καινούργιο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό: αυτό θα είναι η σιγουριά του. Ας του πει κάποιος ότι σε ένα ποδόσφαιρο τόσο σκληρό, που ένας απλός τραυματισμός σε σβήνει από τα πρωτοσέλιδα, η σιγουριά είναι το μεγάλο μυστικό μιας καριέρας…






ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ