Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβρη

Έκρηξη από τη νέα σχολική χρονιά υπόσχονται οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και για την κατάργηση ειδικοτήτων σε τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια.
Το μέτωπο των καθηγητών κάθε άλλο παρά αρραγές φαίνεται, με δεδομένο ότι μόλις λίγες μέρες πριν.
στις 3 Ιουλίου, συστάθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Διορισμένων με Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ > . ενόψει του κινδύνου να κριθούν τον Σεπτέμβριο πλεονάζοντες καθηγητές ειδικοτήτων από τη γενική εκπαίδευση (π.χ. Πληροφορικής, γυμναστές .
Οι διορισμένοι μέσω ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ζητούν την πλήρη εξαίρεση τους από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης, η οποία έχει σκοπό την εξεύρεση πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα οδηγηθεί σε μετακίνηση και διαθεσιμότητα. Όπως αναφέρει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του συλλόγου, οι εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ διαγωνίστηκαν για συγκεκριμένες θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση, με διαφανείς, αξιοκρατικές και ιδιαίτερα σκληρές διαδικασίες, και δεν μπορούν να θεωρηθούν πλεονάζοντες .
Μιλώντας στην RS. ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος χαρακτήρισε την εν λόγω πρωτοβουλία αποτυχημένη και διασπαστική κίνηση, η οποία αποπροσανατολίζει , κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τον υπουργό Παιδείας και τονίζοντας χαρακτηριστικά αυτοί σκέφτονται ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Τους λέω ότι δεν θα σωθεί κανείς . Από την πλευρά τους τα μέλη του Συλλόγου Διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ απαντούν πως ενώ αρχικά το υπουργείο Παιδείας είχε ορίσει μία μεταβατική περίοδο 1998 2003) κατά την οποία θα διόριζε παράλληλα με τον ΑΣΕΠ και με Βάση την προϋπηρεσία για την αποκατάσταση μιας κατηγορίας αναπληρωτών, τελικά επέλεξε να συνεχίσει αυτό το σύστημα με τη μορφή ποσοστώσεων (60% ΑΣΕΠ 40% κατηγορίες προϋπηρεσιών) έως και σήμερα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε σειρά στρεβλώσεων, αφού παράλληλα με τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ συνέχιζε να μονιμοποιεί συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να αδικηθούν οι εκπαιδευτικοί που επέλεγαν να διοριστούν αξιοκρατικά με γραπτό διαγωνισμό και σήμερα να εμφανίζονται και ως πλεονάζοντες . Το ερώτημα πάντως που παραμένει αναπάντητο είναι τι θα γίνει με τους 2.500 εκπαιδευτικούς επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων των οποίων καταργείται η οργανική θέση λόγω της κατάργησης 46 ειδικοτήτων, αλλά και πώς θα καλυφθούν τα κενά για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην τρίτη τάξη των ΕΠΑΛ.
Η ΟΛΜΕ θεωρεί ανεφάρμοστο το σχέδιο για κάλυψη των κενών από τους απολυμένους καθηγητές, οι οποίοι θα επαναπροσληφθούν ως ωρομίσθιοι, καθώς, όπως λέει ο κ. Παπαχρήστος, δεν πιστεύω ότι θα δεχτεί κανείς, ενώ ήταν μόνιμος, να απολυθεί και να λάβει ένα μισθό 500 ευρώ ως ωρομίσθιος . Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, έφτασε στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατάσταση με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που είναι προς διαθεσιμότητα, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας ότι πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο φονιάς. που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς , δημοσιοποιούσε τις λίστες της ντροπής και ζητούσε από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (υπουργείο και διευθυντές Δ.Ε.). που υλοποιούσαν διατάξεις που δεν είχαν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν . Την ίδια στιγμή μέλη της Ομοσπονδίας Λειτουρ γών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ) βάλλουν κατά της ΟΛΜΕ. καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η κατάργηση ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια έγινε για να μην απολυθούν πλεονάζοντες καθηγητές γενικής παιδείας Και αυτό διότι η κατάργηση ειδικοτήτων θα οδηγήσει περισσότερα παιδιά στα γενικά λύκεια σήμερα τα επιλέγει το 75% των αποφοίτων γυμνασίου και θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες για προσωπικό, που θα καλύψουν καθηγητές που τώρα πλεονάζουν. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής για άμεση απορρόφηση των καθηγητών τεχνικών λυκείων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: Έχω ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη να γίνει άμεση μετακίνηση των εκπαιδευτικών που έχουν σχέση με την υγεία στο υπουργείο Υγείας . Πρόσθεσε μάλιστα πως σκοπός είναι να καταγράψουμε τα κενά στον τομέα της υγείας και να κινήσουμε προς τα εκεί τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα , καθώς επίσης και πωςη κάλυψη των θέσεων δεν θα γίνει σε ορίζοντα οκταμήνου, αλλά το πολύ σε δύο μήνες. Οι καθηγητές, πάντως, θεωρούν casus belli την ένταξη τους σε οποιοδήποτε καθεστώς κινητικότητας και βρίσκονται σε θέση μάχης. ενώ. όπως δηλώνει στην ES. ο κ. Παπαχρήστος. θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με συνεχείς διαδηλώσεις, που θα κορυφωθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ediva.gr - Κέρδισε ένα τριήμερο στην Χαλκιδική!!!Πάρε μέρος από εδώ
πηγη
-->