Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Επικίνδυνα τα ενεργειακά ροφήματα

Τα ενεργειακά ροφήματα, μπορεί να είναι δημοφιλή όμως, όπως προκύπτει από μελέτη, το καθένα από αυτά ενδέχεται να περιέχει...

περισσότερη καφεΐνη από ό,τι ένα φλιτζάνι καφέ.
Επιπλέον, η ποσότητα αυτή της καφεΐνης μπορεί σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως είναι το αλκοόλ, να είναι επικίνδυνη.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ρόφημα μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεΐνη απ΄ό,τι ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ», εξηγεί ο Τζον Χίγκινς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.
Η περιεκτικότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ροφήματα ποικίλλει: από 70 ως 200 μιλιγκράμ ανά περίπου 450 γραμμάρια.

Εν συγκρίσει, ένα φλιτζάνι που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια καφέ μπορεί να περιέχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης ανάλογα με το πώς είναι παρασκευασμένος.

Ακόμη πιο σημαντική είναι- όπως δήλωσε ο Χίγκινς στο Reuters Health- η αλληλεπίδραση της καφεΐνης με τα συστατικά που δεν αναφέρονται συχνά στη συσκευασία, όπως το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό που εμπνέει ανησυχία είναι πώς μία τέτοια αλληλεπίδραση μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μαζί με αλκοόλ ή από αθλητές.

Ο Χίγκινς και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τα ενεργειακά ροφήματα και τα συστατικά τους κατά το διάστημα 1976-2010 και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία καταγεγραμμένα που να αφορούν τις επιδράσεις τους.
Ορισμένες μικρής κλίμακας μελέτες, συχνά με αντικείμενο σωματικά δραστήριους νέους ανθρώπους, έχουν δείξει ότι τα ροφήματα αυτά μπορεί να αυξήσουν την πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Όμως οι αποδείξεις για πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αυτού που το κατανάλωσε, όπως εμφράγματα, κρίσεις επιληψίας, ακόμη και θάνατος, δεν είναι καταγεγραμμένες, έγραψαν οι επιστήμονες.

Στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις του Red Bull μετά από τη δημοσιοποίηση μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι έδειξε ότι «όταν κατανάλωσαν ταυρίνη επέδειξαν περίεργη συμπεριφορά, με συμπτώματα, μεταξύ άλλων, άγχους και αυτό-ακρωτηριασμό».

Τα ενεργειακά ροφήματα συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για «επιπλέον ενέργεια».
Αλλά ο Χίγκινς και η ομάδα του παρατήρησαν ότι ανάλογα με το πώς η καφεϊνη και κάποια άλλα συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό, υπάρχει κίνδυνος τα ενεργειακά ροφήματα να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση σε όσους τα καταναλώνουν.
«Η πιθανότητα αφυδάτωσης και αυξημένης πίεσης καθιστά προτιμότερη την κατανάλωση νερού ή κάποιου ροφήματος για αθλητές, με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχει ηλεκτρολύτες, κάποια μέταλλα και υδρογονάνθρακες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσοι δεν είναι αθλητές, δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα την ημέρα, να μην το αναμειγνύουν με αλκοόλ και να πίνουν πολύ νερό μετά τη σωματική άσκηση.
Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προηγουμένως.
tromaktiko
πηγη