Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πως να κάνω κάλο σώμα;

Στο γυμναστήριο κάνεις διάδρομο και μετά εκτελείς ασκήσεις με βάρη και όργανα. Αυτό δεν είναι αρκετό. Εν αρχή, πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου την άποψη «πάω στο γυμναστήριο για να σηκώσω βάρη και να τρέξω». Πρέπει να καταλάβεις ότι η ολοκληρωμένη προπόνηση αποτελείται από ένα συνδυασμό έξι διαφορετικών, αλλά εξίσου σημαντικών, στοιχείων, τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

Το πλάνο όχι μόνο είναι εύκολο να το εκτελέσεις, αλλά έχουμε υπολογίσει το χρόνο εκγύμνασης, ώστε να μη σπαταλάς παραπάνω ώρες στο γυμναστήριο. Πρέπει απλώς να γυμνάζεσαι εντατικά και με σύνεση, για να έχεις δυνατό, γραμμωμένο, μυώδες σώμα.

Ενεργοποίησε τους μυς σου
Η στρατηγική: Εκτέλεσε κατάλληλες ασκήσεις, ώστε να αναγκάζεις το σώμα να χρησιμοποιεί περισσότερες μυϊκές ίνες, αποκτώντας έτσι δύναμη και υπερτροφία.
Η επένδυση: 5 λεπτά
Η μέθοδος: Ξέχνα το συνηθισμένο ζέσταμά σου. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις (βλ. Ξεκίνα την Προπόνηση) όχι μόνο ξυπνούν το νευρικό σύστημα, το οποίο συνδέει τους μυς με τον εγκέφαλο, αλλά σε βοηθούν επίσης να προσαρμόσεις το κορμί σου στις βασικές κινήσεις, ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη τροχιά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Εστίασε στα αδύναμα σημεία
Η στρατηγική: Εστίασε την προπόνηση σε προβληματικές και αδύναμες μυϊκές ομάδες, για να αποφύγεις τραυματισμούς και κόπωση.
Η επένδυση: 4 λεπτά
Η μέθοδος: Αν υπάρχει κάποια μυϊκή ομάδα ή σύνδεσμος που σε πονά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε φυσιοθεραπευτή. Επίσης, πρέπει να γυμνάσεις βασικές μυϊκές ομάδες, όπως το στήθος, τους γλουτούς, την πλάτη και τους ώμους (περιλαμβάνουν μυς, όπως ρομβοειδείς, τραπεζοειδείς, πρόσθιο οδοντωτό). Πρέπει να καταλάβεις ότι, αν αρχίσουν οι ενοχλήσεις σε αυτές τις περιοχές, τότε το σώμα σου φωνάζει ότι πρέπει να αρχίσεις συστηματική προπόνηση. Εκτέλεσε τις ασκήσεις που περιγράφονται στο Προστάτεψε το Σώμα σου και δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα. Για τα υπόλοιπα χρόνια, το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί γι' αυτό.

Γύμνασε τον κορμό σου
Η στρατηγική: Χτίσε σταθερό και ατσάλινο κορμό. Ο κορμός σου πρέπει να είναι δυνατός, ιδιαιτέρως στην περιοχή της κοιλιάς. Ετσι θα αποκτήσεις δύναμη και πολλές θαυμάστριες.
Η επένδυση: 8 λεπτά
Η μέθοδος: Αν θες να αποφύγεις τραυματισμούς αλλά και να έχεις μεγάλες επιδόσεις, τότε η πιο σημαντική περιοχή του σώματος που πρέπει να γυμνάσεις είναι ο κορμός (κοιλιακοί, ραχιαίοι, μηροί). Για να εκτοξεύσεις τη δύναμή σου, προπόνησε τις παραπάνω ομάδες στην αρχή του προγράμματος, όταν δηλαδή θα είσαι ακόμη ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια.

Γύμνασε τους μεγάλους μυς
Η στρατηγική: Σήκωσε πολλά κιλά σε λιγότερο χρόνο για να μεγαλώσεις τους μυς που θέλεις.
Η επένδυση: 30 λεπτά
Η μέθοδος: Η προπόνηση με βάρη είναι το σημαντικότερο σημείο στην αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης. Εμπλούτισε την προπόνηση με ασκήσεις ανά ζεύγη. Εκτέλεσε την πρώτη άσκηση, ξεκουράσου ένα λεπτό και προχώρα στην επόμενη. Οταν ολοκληρώσεις τα σετ για το πρώτο ζεύγος ασκήσεων, εκτέλεσε το επόμενο. Με αυτήν τη στρατηγική μπορείς να εκτελέσεις 15-20 σετ σε 30 λεπτά. Αν θέλεις μεγαλύτερο όγκο, τότε το 90% των ασκήσεων πρέπει να είναι καθίσματα, άρσεις, βυθίσεις, έλξεις, πιέσεις και κωπηλατικές.

Επιτάχυνε την απώλεια λίπους
Η στρατηγική: Ενσωμάτωσε στο πλάνο αερόβια άσκηση για κάψιμο λίπους, ώστε να γραμμώσεις το κορμί σου.
Η επένδυση: 4 λεπτά
Η μέθοδος: Σίγουρα γνωρίζεις τη διαλειμματική προπόνηση, κατά την οποία τρέχεις γρήγορα για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεκουράζεσαι λίγο και μετά επαναλαμβάνεις το τρέξιμο. Αυτό έχει αποτέλεσμα την καύση του λίπους. Υπάρχει όμως και μία άλλη άποψη, που λέει ότι πρέπει να εκτελείς έλξεις, καθίσματα και κάμψεις για 20 δευτερόλεπτα, να ξεκουράζεσαι για 10 δευτερόλεπτα και να επαναλαμβάνεις την εναλλαγή μέχρι τα τέσσερα λεπτά. Αυτή η τεχνική αυξάνει το μεταβολισμό και τη δύναμη. Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι παρέχει τα ίδια αποτελέσματα με 30 λεπτά ποδήλατο.

Προετοιμάσου για το αύριο
Η στρατηγική: Μείωσε το πιάσιμο και την κούραση της επόμενης ημέρας κι ετοιμάσου για την επόμενη προπόνηση.
Η επένδυση: 9 λεπτά
Η μέθοδος: Λίγα λεπτά διατάσεων βελτιώνουν την ποιότητα των μυϊκών ινών. Ετσι μπορείς να επιβαρύνεις πιο πολύ τους μυς με πολύ λιγότερους κινδύνους τραυματισμούς. Επίσης, με τις διατάσεις καταφέρνεις να διασπάσεις τους κόμπους -που είναι αποτέλεσμα της προπόνησης και δημιουργούν την αίσθηση του πόνου και του πιασίματος- και να απελευθερώσεις τη ροή του αίματος.

-->

menshealth.gr