Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Τι γνωρίζετε για τα μεθυσμένα ελάφια;

Και όμως εμφανίζονται συχνά μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου

Προς τα τέλη Αυγούστου ένας Σουηδός από το Ινγκάρε κάλεσε την αστυνομία. Ο άνδρας επέστρεφε στο σπίτι του όταν ήρθε αντιμέτωπος με ένα κοπάδι τσαντισμένων ελαφιών. Τα ελάφια αλλόφρονα απειλούσαν να του επιτεθούν και δεν τον άφηναν να επιστρέψει σπίτι του.
Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, τα παιδάκια από ένα δημοτικό σχολείο, επίσης στη Σουηδία, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς ένα μεγαλόσωμο ελάφι, επίσης σε άγρια κατάσταση, είχε σταθεί μπροστά στην πόρτα του σχολείου τους και δεν τα άφηνε να μπουν μέσα.
Μα τι συμβαίνει λοιπόν με τα ελάφια; Γιατί είναι τόσο θυμωμένα;
Για την ακρίβεια, τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Οι κάτοικοι δασικών περιοχών των βόρειων χωρών, τα συναντούν αρκετά συχνά.
Τα ελάφια δεν είναι θυμωμένα αλλά μεθυσμένα!
Και πώς μεθά ένα ελάφι;
Περίπου στα τέλη του καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου, στις βόρειες περιοχές αρχίζουν τα μήλα να πέφτουν στο έδαφος καθώς είναι πλέον αρκετά γινωμένα. Όταν πέφτουν στο έδαφος, όπως ήδη είναι αρκετά σαπισμένα αρχίζουν τα υφίστανται ζυμώσεις με τα στοιχεία του χώματος. Αποτέλεσμα; Ότι συμβαίνει περίπου με τα σταφύλια όταν γίνονται μούστος.
Όμως η γεύση των σάπιων μήλων είναι - λόγω ζύμωσης- πολύ γλυκειά και ελκύει τα ελάφια που τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Κι έτσι μεθάνε!
Πάντως σας προειδοποιούμε: το "μα ένα μήλο έφαγα" δεν περνά ως δικαιολογία σε αλκοτέστ.