Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τινάζουν το εξάμηνο στον αέρα: Νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν οι διοικητικοί των ΑΕΙ!





ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΑ

    ΠΑΙΞΤΕ POKER ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ (ΝΟΜΙΜΑ)



Σε "ομηρεία" χιλιάδες φοιτητές: Κρίνεται η τύχη του εξαμήνου.
Ακόμα μία εβδομάδα κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ Χιλιάδες φοιτητές σε ομηρία. Προειδοποίηση υπουργού Παιδείας ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπονοώντας ακόμα και αστυνομική επέμβαση.
Στα άκρα οδηγείται πλέον η αντιπαράθεση του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, αφού στην σημερινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν δυο 48ωρες απεργίες αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη 19/11.
Πιο αναλυτικά αποφασίστηκαν 2 επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, αλλά και να ζητηθεί η συμβολή στον αγώνα τους από τις Συγκλήτους του ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών αναστέλλοντας καθολικά την λειτουργία των πανεπιστημίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν και σήμερα, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έχει αποκλείσει επέμβαση της αστυνομίας, αφού όπως είπε εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Ήδη το Καποδιστριακό έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.
Πάντως, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.
Την προηγούμενη βδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Να σημειωθεί ότι χιλιάδες φοιτητές έχουν ήδη χάσει την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, ενώ χιλιάδες ακόμη δεν μπόρεσαν καν να εγγραφούν στα Πανεπιστήμια.
Αποτέλεσμα των απεργιών είναι και το πάγωμα κάθε διαδικασίας για μετεγγραφή από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
Τι ζητούν οι διοικητικοί υπάλληλοι
Ήδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρα τους.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία. Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους.
Απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πάρουν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Συνέντευξη Αρβανιτόπουλου στο ΑΠΕ: Οι φοιτητές και οι γονείς δεν χρωστούν τίποτα
Έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους, απευθύνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισημαίνει:
«Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».
Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης...Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει: «Ο χώρος της Παιδείας, δυστυχώς, δεν εξαιρέθηκε από τη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Αυτό που κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς ως προς τις εθνικές επιταγές και να ανατάξουμε το εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί όλοι με νηφαλιότητα θα συμφωνήσουμε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες και μάλιστα θα έλεγα ότι είχαν καθυστερήσει. Αυτό το λέμε, αλλά όταν έρχεται η ώρα των επώδυνων αποφάσεων -γιατί οι αλλαγές χρειάζονται επώδυνες αποφάσεις- ο καθένας σφυρίζει αμέριμνος, γιατί δεν θέλει να πάρει το κόστος».






ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ