Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μετά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έρχεται το ηλεκτρονικό γλειφιτζούρι


Είστε σε δίαιτα και θέλετε -όσο τίποτα- ένα γλυκό; Δεν είστε σε δίαιτα, αλλά η τούρτα που διαφημίζει η τηλεόραση σας «κολάζει»;
Σύντομα θα μπορείτε να γευτείτε -έστω γλείφοντας- ό,τι σας απαγορεύει ο διαιτολόγος σας ή ό,τι λαχταριστό δείτε στην τηλεόραση, νιώθοντας την απόλυτη απόλαυση αλλά χωρίς θερμίδες και λιπαρά.
Για την ακρίβεια, αυτό που θα γλείφετε είναι ένα ασημένιο ηλεκτρόδιο, το οποίο θα μεταφέρει στη γλώσσα σας όποια γεύση θέλετε, ώστε να «κοροϊδέψετε» την επιθυμία σας. Θα έχετε δοκιμάσει κάποια γεύση, χωρίς να το έχετε κάνει στην πραγματικότητα.

Το ηλεκτρονικό γλειφιτζούρι, όπως το λένε οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη, θα μπορεί να βοηθήσει τόσο ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφή ή πάσχουν από διαβήτη, οπότε απαγορεύεται να τρώνε τα πάντα, όσο και τις εταιρίες διαφήμισης τροφίμων και ποτών.

Το ηλεκτρόδιο, που θα συνδέεται με τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, θα «μεταδίδει» τη γεύση του διαφημιζόμενου προϊόντος στη γλώσσα του «πελάτη».

Η διαδικασία φαντάζει δύσκολη, ωστόσο είναι πολύ απλή. Πίσω απ' όλα κρύβεται η προσπάθεια ελέγχου του κέντρου γεύσης της γλώσσας. Αυτό μπορεί να ξεχωρίσει τις τέσσερις βασικές γεύσεις, δηλαδή το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό. Το ηλεκτρονικό γλειφιτζούρι σε αυτή τη φάση της δημιουργίας του μεταφέρει τις τέσσερις βασικές γεύσεις. Ωστόσο οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνδυασμούς των γεύσεων αυτών, ώστε να φθάσουν στη μετάδοση πολλών διαφορετικών.

Η λειτουργία του γλειφιτζουριού μπορεί να ενταχθεί μια μέρα στο μενού των συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, οπότε η γεύση παγωτού φράουλα ή ζεστής σοκολάτας να βρίσκεται στο κινητό ή την οθόνη του υπολογιστή μας.