Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Β. ΚΟΡΕΑ: Οι γυναίκες διηγούνται ιστορίες φρίκης που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας!

diaforetiko.gr : korea 600x403 Β. ΚΟΡΕΑ: Οι γυναίκες διηγούνται ιστορίες φρίκης που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας!
Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ακούγοντας τις μαρτυρίες ανδρών και γυναικών, που έχουν διαφύγει από την απομονωμένη αυτή χώρα.

“Είμαι δικαστής εδώ και 35 χρόνια και παρακολούθησα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών πολλές εξαιρετικά θλιβερές υποθέσεις που σκληραίνουν τους ανθρώπους”, τόνισε ο Αυστραλός Μάικλ Κέρμπι σε συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

“Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωσή μου, υπάρχουν ορισμένες μαρτυρίες που με συγκίνησαν μέχρι δακρύων και δεν ντρέπομαι που το λέω. Πρέπει όντως να έχει κάποιος καρδιά από πέτρα για να μην τον αγγίξουν οι ιστορίες που ακούμε σε αυτήν την ερευνητική επιτροπή”, είπε.

Σύμφωνα με τον Κέρμπι, η πλειοψηφία των προσώπων που διαφεύγουν από τη Βόρεια Κορέα είναι γυναίκες.

Ορισμένες που διαφεύγουν προς την Κίνα, είναι θύματα αναγκαστικών γάμων, διακίνησης ανθρώπων και άλλων παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους”.

Ωστόσο η Κίνα στέλνει πίσω στη χώρα τους τις γυναίκες αυτές “που έχουν υποφέρει τόσο πολύ”, δήλωσε ο Κέρμπι λέγοντας ότι υπάρχουν “πάμπολλες αποδείξεις” για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα στρατόπεδα εργασίας του καθεστώτος.

Οι γυναίκες “αντιμετωπίζονται με τον πιο φρικτό τρόπο που υπάρχει” στα βορειοκορεατικά στρατόπεδα κράτησης, δήλωσε η Σόνια Μπίσερκο, μέλος της ερευνητικής επιτροπής.

Σε ορισμένες από τις ωμότητες που αναφέρθηκαν, περιλαμβάνεται η περίπτωση μιας γυναίκας που εξαναγκάστηκε να πνίξει το μωρό της, παιδιά φυλακισμένα από τη γέννησή τους που λιμοκτονούν, οικογένειες που υφίστανται βασανιστήρια γιατί παρακολούθησαν μια ξένη σαπουνόπερα.

Ο Κιμ Σονγκ-τζου, ένας βορειοκορεάτης λιποτάκτης σε ακρόαση την περασμένη εβδομάδα μίλησε για τα βασανιστήρια που υπέστη σε στρατόπεδο κράτησης. ”Οι φρουροί στις βορειοκορεατικές φυλακές μάς έλεγαν: “Από τη στιγμή που μπαίνετε σε αυτή τη φυλακή, παύετε να είστε άνθρωποι, είστε ζώα”.



Ο Μαρζούκι Νταρουσμάν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα, επίσης μέλος της επιτροπής, υπολόγισε σε 1.041 τον αριθμό των Βορειοκορεατών που πέρασαν στη Νότια Κορέα τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, 1.509 άνθρωποι διέφυγαν το 2012 και 2.706 το 2011.

Οι μάρτυρες εξετάστηκαν στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Η επιτροπή θα παρουσιάσει την τελική της έκθεση στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014. Είναι η πρώτη φορά που ένα όργανο του ΟΗΕ διενεργεί έρευνα τόσο μεγάλης κλίμακας για τη Βόρεια Κορέα.

Η επιτροπή επισήμανε ότι η έρευνά της δεν είναι μεροληπτική κατά της Πιονγκγιάνγκ και υπογράμμισε ότι επιμόνως είχε ζητήσει από εκπροσώπους της Βόρειας Κορέας να λάβουν μέρος σε δημόσιες ακροάσεις και να υποβάλουν ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Οι βορειοκορεατικές Αρχές απέρριψαν τη σύσταση αυτής της επιτροπής και τής αρνήθηκαν την πρόσβαση στο έδαφός τους, χαρακτηρίζοντας “ψεύτες” τους μάρτυρες που κατέθεσαν στην επιτροπή και μιλώντας για “πολιτική συνωμοσία”.





ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ