Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Ζάχαρης: Κέρδισε 100 εκατ. δολάρια με ένα tweet



Από το 2006 και προτού το Twitter βγει στον αέρα του ψηφιακού σύμπαντος, είχε επενδύσει 250.000 δολάρια, αποκτώντας το 1% ενός άγνωστου ακόμα τότε startup.

Ο λόγος για τον Γιώργο Ζάχαρη, τον ελληνικής καταγωγής venture capitalist, ο οποίος ήταν από τους πρώτους επενδυτές στη μετέπειτα δημοφιλή υπηρεσία microblogging.

Με ένα tweet αντέδρασε ο Γιώργος Ζάχαρης στην εκτίναξη της μετοχής του Twitter, τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης. «Η λέξη για σήμερα είναι ευτυχισμένος», έγραψε όταν η μετοχή του Twitter εκτινάχθηκε από τα 26 στα 46 δολάρια

Ο Γιώργος Ζάχαρης είχε επενδύσει (μέσω της Charles River Ventures) 250.000 δολάρια, αποκτώντας το 1% του Twitter.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής του Twitter είχε οριστεί στα 26 δολάρια και δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ εκτινάχθηκε πάνω από τα 46 (+78%), διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίηση του σε περισσότερα από 30 δισ. δολάρια.

Ο Γιώργος Ζάχαρης έχει κερδίσει τον τίτλο του γκουρού στις τεχνολογικές επενδύσεις, όπως τον χαρακτηρίζουν τα μεγαλύτερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα. Οπως λέει, στη 18χρονη καριέρα του ως επενδυτής έχει τοποθετήσει 160 εκατ. δολάρια σε μόλις 23 startups (από τα περίπου 30.000 που έχει αξιολογήσει), επιτυγχάνοντας την επιστροφή κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολαρίων - χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται ακόμα η απόδοση του Twitter. «Σύμφωνα με τους επενδυτές που με εμπιστεύονται και προέρχονται από τα μεγαλύτερα ιδρύματα, αλλά και με βάση αυτό το προφίλ είμαι μεταξύ των 10-20 κορυφαίων venture capitalists στον κόσμο», ισχυρίζεται και αποκαλύπτει: «Κάνω τις επενδύσεις μου βασιζόμενος στη διαίσθηση και το ένστικτό μου». Τον ρωτάμε για τη μεγαλύτερη επενδυτική του αποτυχία και διευκρινίζει πως αυτή δεν είχε να κάνει με την άμεση απώλεια κεφαλαίων. «Δεν σκεφτομαι τα χρήματα που έχασα από κάποια επένδυση, αλλά τις φορές που αστόχησα μπροστά σε μια καλή ευκαιρία. Για παράδειγμα, η μη συμμετοχή μου στο Google το 1998, όταν η αποτίμησή τους ήταν στα 50 εκατ. δολάρια».

Αναπόφευκτα η κουβέντα έρχεται και στην Ελλάδα, την οποία ο Γιώργος Ζάχαρης επισκέπτεται κάθε δυο χρόνια. Φέτος το καλοκαίρι πέρασε έναν μήνα στη χώρα μας, μαζί με τη σύζυγό του Μπρι (παντρεύτηκαν το 2006) και τα παιδιά τους, κάνοντας τις διακοπές τους σε Μύκονο και Σαντορίνη. «Η Ελλάδα έχει ανθρώπους που καταλαβαίνουν και γνωρίζουν από προϊόντα που χρειάζονται μυαλό. Και καρδιά. Και αυτός είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να χτίσεις πράγματα στον χώρο του mobile Internet. Το θέμα είναι πως όλες αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να υποστηρίζονται και να έχουν οφέλη από το κράτος, όσο ακόμα μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Από την άλλη, οι υποψήφιοι επενδυτές στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν ότι οι πιθανότητες μιας μεγάλης επιτυχίας από μια εταιρεία στο ξεκίνημά της είναι πολύ-πολύ χαμηλές».

Το μεγάλο του όνειρο
Εντούτοις, εκείνος θα επένδυε σε ένα ελληνικό startup; «Θα ήθελα πολύ να επενδύσω σε μια αξιόλογη εταιρεία που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και θα είχε Ελληνες ιδρυτές. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο όνειρο για μένα». Τονίζει, ωστόσο, πως το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το πώς να οικοδομήσεις μια εταιρεία γρήγορα. «Οι πολύ νεοσύστατες εταιρείες δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους. Για παράδειγμα, από περίπου 4.000 εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών που χρηματοδοτούνται σε μια περίοδο τριών ετών, περίπου οκτώ από αυτές, ναι, μόνο οκτώ, δημιουργούν το 80% του συνόλου των αποδόσεων για τους επενδυτές. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Καλιφόρνια. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά έχουν την τάση να μετακινούνται προς την Καλιφόρνια για να επωφεληθούν από το περιβάλλον εδώ. Από την άποψη της ανεξάντλητης δεξαμενής υπό πρόσληψη μηχανικών και ενός συστήματος κεφαλαιακής αγοράς που δουλεύει για να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις από την πρώτη ιδέα μέχρι τη δημόσια εγγραφή τους στο χρηματιστήριο», λέει ο Γιώργος Ζάχαρης, περιγράφοντας με λίγες μόνο λέξεις την ιστορία του Twitter και άλλων μεγάλων εταιρειών στο Διαδίκτυο που ξεκίνησαν από μια μικρή, απλή, αλλά και τόσο μοναδική ιδέα.





ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ STATUS ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ 
iPhone/iPad ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ         ANDROID ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΕΔΩ







http://www.madata.gr