Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η συχνή χρήση κάνναβης “λιώνει” τον εγκέφαλο, προκαλεί γυναικομαστία


Αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλο προκαλεί η καθημερινή χρήση κάνναβης επί τρία τουλάχιστον χρόνια, ιδίως στους εφήβους, υποστηρίζει έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Nortwestern των ΗΠΑ.

Οι αλλαγές σχετίζονται με ελαττωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, ενώ οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στον εγκέφαλο μοιάζουν με εκείνες που συναντώνται σε ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Μάλιστα, η νέα έρευνα κατηγορεί τη μαριχουάνα και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας καθώς από τους 15 χρήστες μαριχουάνας που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν σχιζοφρένεια το 90% έκανε συχνή χρήση προτού εκδηλωθεί η ψυχασθένεια.

Η μελέτη βασίστηκε στη μαγνητική απεικόνιση βαθύτερων περιοχών του εγκεφάλου των χρηστών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι βλάπτεται το κέντρο της μνήμης, ενώ οι αλλοιώσεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά τη διακοπή της χρήσης.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται στην εξειδικευμένη  επιθεώρηση «Schizophrenia Bulletin».

—Μαριχουάνα και γυναικομαστία

Σε ξεχωριστή έρευνα αναφέρεται ότι η χρήση κάνναβης ευθύνεται για εμφάνιση γυναικομαστίας στους άνδρες.

Όπως δήλωσε ο o πλαστικός χειρουργός Δρ Anthony Youn στο CNN, η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη που περιέχεται στην κάνναβη μειώνει την τεστοστερόνη προς όφελος των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ο ιστός στο σημείο του ανδρικού μαστού.

Ανεπίσημες ιατρικές έρευνες κάνουν λόγο για αυξημένα ποσοστά γυναικομαστίας σε περιοχές όπου η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη, ενώ σύμφωνα με ερωτηματολόγια τα οποία συμπληρώνουν οι χιλιάδες άντρες που επιθυμούν και χρειάζονται επέμβαση για αφαίρεση ιστού από το στήθος, πάνω από το 1/3 κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης.
Διαβάστε πως να μεγαλώσουν τα μαλλιά σας γρήγορα εδώ  



econews