Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος θάνατος τα μαγκάλια – Τι πρέπει να ξέρετε


Η 13χρονη που έχασε τη ζωή της από το μαγκάλι στην Ξηροκρηνη της Θεσσαλονίκης δεν είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο να ανάβουν μαγκάλια, συχνά αυτοσχέδια, προκειμένου να ζεσταθούν.

Ολοι θυμόμαστε την τραγωδία της Λάρισας στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 οπου δύο φοιτητές πέθαναν από αναθυμιάσεις μέσα στο σπίτι τους στη συνοικία της Φιλιππουπολης από ξεχασμένο μαγκάλι.

Γιατί είναι επικίνδυνα τα μαγκάλια

Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής της 1ης Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Διδάκτωρ Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης “το μονοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ούτε μυρίζει ούτε έχει χρώμα.

Αρα οποισδήποτε ανάψει μια πηγή θερμότητας που δεν έχει καλή καύση και αυξηθουν οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα είναι εκτεθειμένος κατά τη διάρκεια κυρίως του ύπνου ή αν ειναι μεθυσμένος και έχει μειωμένα αντανακλαστικά.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονοκέφαλος και ζαλάδα.

Μπορεί επίσης κάποιος να έχει εμετούς ή να έχει μια ελαφρά σύγχυση και όσο αυξάνονται οι sυγκεντρώσεις του μονοξειδίου στο αίμα μπορει το άτομο να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο

Γι΄αυτό και σε όλες τις πηγές που μπορεί να παραχθεί το μονοξείδιο του άνθρακα, όπως σόμπα που δε δουλεύει καλά ιδιαίτερα σε χώρο με μικρό εμβαδό ή ένα μαγκάλι πρέπει να αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό.

Γιατί το μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί ακόμη και στο θάνατο

Σε μικρό χρονικό διάστημα το μονοξείδιο μπαινει μεσω της αναπνευστικής οδού στο αίμα μας και υποκαθιστά την οξυαιμοσφαιρίνη. Η οξυαιμοσφαιρίνη παίρνει από τους πνεύμονες καθαρό οξυγόνο το οποίο το πάει στους ιστούς και έτσι πάει στον εγκέφαλο, έτσι πάει στην καρδιά, έτσι πάει σε όλα τα όργανα και τα κύτταρα.

Οταν λοιπόν η οξυαιμοσφαιρίνη αρχίζει να αντικαθιστά στη σύνδεσή της το οξυγόνο με το μονοξείδιο του άνθρακα, δε μπορεί να λειτουργήσει το αναπνευστικό σύστημα σωστά. Είναι το ίδιο, σαν κανει κανείς μια οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια” είπε τέλος ο γιατρός.

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, όσοι δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεσταθούν και καταφεύγουν στο να χρησιμοποιούν μαγκάλια πρεπει να αφήνουν ένα παραθυρο ανοιχτό και ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να αφηνουν το μαγκάλι να καίει ενώ κοιμούνται


Newsit.gr