Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Χανιά: Δοκιμαστική βολή οπλικού συστήματος S300 (VIDEO)


Με απόλυτη επιτυχία, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά, η πρώτη δοκιμαστική βολή του αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος S300.


Στις 11:58, εβλήθη με επιτυχία ο στόχος, ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιόμετρων.

Τη βολή παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος ομόλογός του, Φώτης Φωτίου, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιπροσωπείες ξένων αποστολών που βρίσκονται στην Ελλάδα και Έλληνες βουλευτές.

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της βολής εξέφρασε ο κ. Αβραμόπουλος: «Παρακολουθώντας την άσκηση, νοιώθω τη σιγουριά ότι η φύλαξη των συνόρων μας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας είναι σε ικανότητα χέρια»,τόνισε. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε: «Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης δείχνει ξεκάθαρα ότι, παρά τους δύσκολους και πιεστικούς δημοσιονομικούς καιρούς, το στρατιωτικό προσωπικό γνωρίζει πώς θα φέρει σε πέρας την αποστολή του για την άμυνα της χώρας». Πρόσθεσε δε, ότι «για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώσατε σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και την ικανότητα να υπερασπίσετε τον εθνικό μας χώρο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή».

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της άσκησης αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που ξοδεύει ο ελληνικός λαός, σε δύσκολες συνθήκες, για τις ένοπλες δυνάμεις πιάνουν τόπο.

«Οι σημερινές άριστες εντυπώσεις από την άσκηση, μου υπαγορεύουν να διαβεβαιώσω τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων ότι και εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής και της δικής μας ευθύνης απέναντι σας. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, μέσα σε ένα περιβάλλον, δυστυχώς, περικοπών. Το ότι κρατάμε το εθνικό μας αμυντικό σύστημα όρθιο είναι ένα σπουδαίο, μεγάλης αξίας επίτευγμα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, είναι όρθια, υπερήφανη, πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί στη διεθνή της αποστολή και στον διεθνή σταθεροποιητικό της ρόλο, αλλά και οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς και η πατρίδα μας σίγουρη», είπε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην παρουσία στην άσκηση βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι, αυτή την ώρα, αισθάνονται, πέρα και μακριά από τις όποιες μικρές και μεγάλες πολιτικές διαφορές, ότι αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την πατρίδα, αλλά και το κοινό μας χρέος να κρατήσουμε αυτή τη χώρα, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όρθια, υπερήφανη αξιοπρεπή και ισχυρή. Αυτό το μήνυμα ισχύος έστειλε σήμερα η Ελλάδα, αυτό δηλώνει η παρουσία των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου».

Σε χαιρετισμό του, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε στις δυνατότητες του συστήματος S300, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αποτελεί, πλέον και το είδαμε σήμερα, ένα ισχυρό χαρτί στην επιτήρηση και προστασία του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Είμαι πεπεισμένος ότι, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν για τον ελληνισμό, εγγύηση για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του, αλλά και εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιέχει. Το μήνυμα σήμερα είναι σαφές. Παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις δύσκολες στιγμές του ελληνισμού, με ορθή στρατηγική, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και μέσων, μπορούμε να προστατεύσουμε και να εγγυηθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και συμφέροντα».

Μετά το τέλος της βολής, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στον χώρο εκτόξευσης, δίνοντας συγχαρητήρια στα πληρώματα που πραγματοποίησαν τη βολή, ενώ ανακοίνωσε και τη χορήγηση τιμητικής άδειας.
Διαβάστε πως να μειώσετε τον λογαριασμό τους ρεύματος εδώ Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ