Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Νέα μέθοδος σταματά την επιθυμία για τσιγάροΝέα μέθοδος ίσως προστεθεί σύντομα στη φαρέτρα των φαρμάκων και των τεχνικών κατά του εθισμού στη νικοτίνη του
τσιγάρου. Πρόκειται για μια τεχνική που ονομάζεται


διακρανιακή μαγνητική διέγερση και έχει ήδη εγκριθεί στις Η.Π.Α. για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Biological Psychiatry, η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε και σε καπνιστές. Η εν λόγω μελέτη ήταν μικρή κ διεξήχθη σε 16 καπνιστές, αλλά τα συμπεράσματά της ήταν ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι καπνιστές είχαν έντονη επιθυμία για τσιγάρο όταν έβλεπαν σχετικές φωτογραφίες π.χ. έναν άνδρα να ανάβει τσιγάρο. Ωστόσο, δεκαπέντε λεπτά μετά την εφαρμογή της τεχνικής της εγκεφαλικής διέγερσης η επιθυμία γι τσιγάρο μειώθηκε κατά περίπου 30%.

Βέβαια, παραμένει αναπάντητο το κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να επηρεάσει την δύναμη της θέλησης του καπνιστή αναφορικά με την απόφασή του να κόψει το τσιγάρο.

Οι ερευνητές πάντως εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή δρα ενισχύοντας την παραγωγή της ντοπαμίνης, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όταν υπάρχει στέρηση νικοτίνης.

Εάν οι έρευνες που ακολουθήσουν οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στ διακοπή του καπνίσματος, τότε η μέθοδος αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον βοήθημα για όσους έχουν πάρει την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα.

πηγη

-->