Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πώς οι τουαλέτες άλλαξαν τον κόσμο!

Πώς οι τουαλέτες άλλαξαν τον κόσμο!


Όσο περίεργο ή αστείο και αν ακούγεται, οι τουαλέτες, ένα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, έχει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας.


Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, περισσότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση ακόμη και σε στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.


Δείτε 4 τρόπους με τους οποίους οι τουαλέτες άλλαξαν τον κόσμο!


Μας κρατούν υγιείς!


Τα ανθρώπινα απόβλητα, όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή διαχείρισης, όπως είναι τα αποχετευτικά δίκτυα στις πόλεις, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας ακόμη και χολέρα. Επίσης, ασθένειες που προκαλούνται από τα κόπρανα μπορεί να οδηγήσουν σε λιποβαρείς γεννήσεις, προβλήματα στην ανάπτυξη και γνωστικά προβλήματα.




Αποτρέπουν την τύφλωση

Το τράχωμα, μία ασθένεια των ματιών που προκαλεί τύφλωση, οφείλεται σε μία μύγα που τρέφεται αποκλειστικά με ανθρώπινα περιττώματα. Κάθε χρόνο, η ασθένεια αυτή προσβάλλει 21 εκατ. άτομα παγκοσμίως.


«Προστατεύουν» τις γυναίκες

Σε χώρες χωρίς τουαλέτες, οι γυναίκες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν απομακρυσμένα μέρη, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο sεξουαλικής βίας.


Εξοικονομούν ενέργεια


Τα απόβλητα από τις τουαλέτες μπορεί να περιέχουν έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια, συγκριτικά με αυτή που απαιτείται για τη διαχείρισή τους.